160 de elevi din localităţile Săsar, Lăpuşel, Recea, Mocira, Bozânta Mică – „Punte între generaţii”

recea160 de elevi din localităţile Săsar, Lăpuşel, Recea, Mocira, Bozânta Mică, însoţiţi de zece bunici, părinţi, dar şi un număr de 19 cadre didactice au participat, în data de 10 aprilie, la activitatea „Călătorie în copilărie”. Evenimentul a fost organizat de Şcoala Gimnazială Recea. Întreaga activitate s-a desfăşurat la Muzeul Satului şi Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare.

Scopul activităţii a fost valorificarea potenţialului educativ al activităţilor desfăşurate în viaţa din trecut şi promovarea ideii de comunitate activă, prin organizarea unei întâlniri interactive între persoanele în vârstă şi generaţia tânără. Totodată, s-a urmărit întărirea legăturii dintre generaţii prin intermediul cadrului structurat oferit de activităţile desfăşurate împreună – bunici şi nepoţi, lărgirea orizontului de cunoştinţe a grupurilor implicate prin recuperarea şi valorificarea experienţelor de viaţă, colaborarea între elevii şi cadrele didactice din şcolile Săsar şi Lăpuşel, stimularea dorinţei de a acţiona împreună pentru un scop comun.

Primăria Recea – partener în activitate

Printre invitaţi de onoare s-au numărat Pavel Octavian, primarul coumnei Recea, Valer Mădăras, viceprimar Recea şi Olimpia Borca, inspector şcolar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş. Întreaga activitate a fost coordonată de Irina Săsăran, Rodica Băbuţ, Olimpia Marina, Gheorghe Groşan, Teodora Tămaş, Mariana Achim, Aurica Groşan, Anamaria Rus, Irina Şomcutean, Viorica Avram, Gabriela Paşca, Anuţa Mociran, Anca Mihiş, Ioan Szilagyi, Ioan Mociran, Mirela Iştovan, Corina Mureşan, Camelia Finteuşan, Krisztina Suhart şi Timea Rihard.

Activitatea a debutat cu „Făcutul pâinii în cuptor”

„Parteneri în acţiune au fost Primăria Recea, Muzeul Satului Baia Mare, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare, Asociaţia Pensionarilor din Săsar, dar şi ONG „Concordia Săsar”. Activitatea a debutat cu „Făcutul pâinii în cuptor” – la intrarea în incinta muzeului, fiecare clasă a fost invitată să vadă cum arată un cuptor tradiţional şi cum se face pânea. Apoi, sub egida „Muzeul Satului –  leagăn de cultură spirituală”, dr. Ilie Gherheş, lector universal, a urat un călduros bun venit elevilor, profesorilor, părinţilor şi bunicilor, spunând că muzeul este al nostru. Apoi a făcut o incursiune în istorie şi ne-a spus că Săsarul este mama Băii Mari, aşa cum spune legenda. După aceea ne-a prezentat muzeul satului, făcând precizarea că, Recea are o casă aici, gospodăria Finteuşu Mare este mobilată şi îmbrăcată cu obiecte donate de locuitorii comunei Recea”, a declarat profesoara Rodica Băbuţ.

 Dialog între bunici şi copii, legat de copilăria de altădată

Primarul comunei Recea le-a transmis copiilor cuvântul său de bun venit, după care a urmat un dialog între bunici şi copii, legat de copilăria de altădată, moderat în mod admirabil de către domnul primar Pavel Octavian. Copiii au fost antrenaţi să pună întrebări legate de programul zilnic al unui copil din vremea aceea, ce mâncau dimineaţa, cu ce se îmbrăcau, cum era şcoala, ce jocuri şi ce jucării aveau, cum îşi ajutau părinţii în gospodărie. Primarul de Recea a menţinut starea de bună dispoziţie pe tot parcursul activităţii şi, spre deliciul auditoriului i-a solicitat pe bunici să povestească cum era la furat de cireşe sau cum făceau baie în râu, neavând costume de baie, doar în „combinău” – ne spune o bunică. Copiii au aflat că pe vremuri se scria pe tăbliţe, iar mai târziu pe hârtie, cu peniţă şi toc, că nu aveau jucării, doar ce îşi confecţionau singuri. Pavel Octavian a făcut o demonstraţie de „bice”, un joc de îndemânare cu pietricele.

„Jocuri şi jucării de demult”

Copiii au avut în continuare ocazia să viziteze muzeul şi, totodată, să desfăşoare activităţi în care să dea timpul înapoi şi să trăiască aşa cum trăiau bunicii lor, pe vremea când erau copii. Activitatea a fost organizată pe ateliere, respectiv „Gospodăria Finteuşu Mare”, trezitul dimineaţa şi luatul micului dejun – mămăligă cu lapte: la casa şcoală „Casa Giuleşti II”, activitate şcolară, rechizite şi manuale vechi, scrisul cu toc şi peniţă: la biserica de lemn „Chechiş” – mersul la biserică, rugăciunea.

O altă acţiune a fost „Jocuri şi jucării de demult”, în cadrul căreia elevii s-au jucat fotbal cu mingea de cârpe, s-au jucat batistuţa, de-a găştele şi lupul. De asemenea, un alt joc a fost „Bice” cu pietricele şi jocul „De-a făcutul voioajelor”. „Munca în gospodărie” a fost un alt atelier. Aici, elevii au avut misunea de a îngriji animale din gospodărie: găini, iepuri, strânsul oălor din cuibare, aşezatul lemnelor, spălatul rufelor în covată, ajutorul dat la bucătărie, îngrijirea fraţilor mai mici, ajutorul dat la ţesut – făcutul ţevilor cu sucala, lucrul cu depănătoarea şi nu în ultimul rând torsul cânepii. La altă activitatea pe ateliere şi anume „Luatul mesei”, elevii însoţiţi de cadrele didactice au avut posibiliatea de a degusta diferire feluri de mâncare care se serveau pe vremuri în foişor în foişor şi au gustat şi pâinea proapăt scoasă din cuptor, ciurigăi şi pancove.

„Călătorie în copilărie”

La Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare, copiii au avut ocazia să îşi fixeze şi să îşi îmbogăţească cunoştinţele prin: vizitarea muzeului, vizionarea unor filmuleţe create de colegii lor cu aspecte ale vieţii de demult: „Şezătoarea”, „Dansul la şură”, „La cireşe” – dramatizare după Ion Creangă. Acţiunea din cadrul proiectului s-a finalizat cu realizarea unui filmuleţ despre copilăria din trecut. A fost pregătit din timp, copiii fiind îndrumaţi să culeagă din popor mărturii legate de copilăria bunicilor, poze cu aspecte ale vieţii lor, acestea fiind postate pe pagina de facebook „Călătorie în copilărie”.

mmjurnal logo articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.