Se fac ANGAJĂRI! Salarii de până la 10.000 DE EURO pe lună, în România

Regulamentul de funcţionare al Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a fost modificat prin ordinul preşedintelui Dumitru Chiriţă nr 24, publicat în Monitorul Oficial la 30 ianuarie, iar modificările sunt în esenţă două: se mai fac angajări pe salarii imense iar Autoritatea intră şi mai mult sub controlul comisiilor parlamentare.

Preşedintele şi vicepreşedinţii ANRE vor putea angaja o duzină de consilieri, plătiţi la nivelul de salarizare ale instituţiei care oferă printre cele mai mari lefuri din România. Iată ce scrie în ordinul 24. „Se constituie Cabinetul preşedintelui compus din opt posturi şi Cabinetul vicepreşedinţilor compus din 4 posturi. Personalul Cabinetului preşedintelui şi al Cabinetului vicepreşedinţilor este numit sau eliberat din funcţie de către preşedinte. Angajarea în cadrul Cabinetului preşedintelui şi în cadrul Cabinetului vicepreşedinţilor se realizează prin încheierea unui contract individual de muncă pe durata mandatului preşedintelui/vicepreşedinţilor. Personalul Cabinetului preşedintelui şi al Cabinetului vicepreşedinţilor beneficiază de prevederile contractului colectiv de muncă al ANRE”.

ANRE nu avea acest Cabinet înainte de numirea noului preşedinte, Dumitru Chiriţă. El a preluat funcţia în toamna trecută iar unul dintre primele sale ordine a fost chiar înfiinţarea acestuia.

„Se constituie Cabinetul preşedintelui/vicepreşedinţilor compus din şase posturi. Personalul Cabinetului preşedintelui/vicepreşedinţilor este numit sau eliberat din funcţie de către preşedinte, la propunerea vicepreşedinţilor, după caz. Angajarea în cadrul Cabinetului preşedintei/vicepreşedinţilor se realizează prin încheierea unui contract individual de muncă pe durata mandatului preşedintelui/vicepreşedinţilor. Personalul Cabinetului preşedintelui/vicepreşedinţilor beneficiază de prevederile contractului colectiv de muncă al ANRE” scrie în Ordinul semnat de Chiriţă în data de 27 octombrie.

Aşadar, acum, numărul de angajaţi la acest cabinet se dublează, de la 6 la 12, iar persoanele pe care decide Chiriţă să le angajeze vor fi plătite în baza contractului colectiv de muncă de la nivelul instituţiei.

Un post la ANRE este extrem de tentant pentru oricine. Angajaţii ANRE au printre cele mai mari salarii din România. Potrivit declaraţiei de avere a fostului preşedinte Niculae Havrileţ, el a încasat, în 2016, un salariu de 560.000 de lei, ceea ce înseamnă peste 10.300 de euro pe lună, la un curs de 4,5 lei pentru un euro.

Vicepreşedintele Emil Calotă a încasat, în acelaşi an, 492.400 lei, adică 9.100 de euro pe lună. Potrivit unor relatări mai vechi din presă, salariile angajaţilor ANRE pleacă de la 2.500 de euro pe lună, net.

Facem menţiunea că insituţia este finanţată din venituri proprii, iar salariile angajaţilor nu sunt plătite de la buget, ci din taxele şi tarifele pe care Autoritatea de stabileşte şi le percepe de la agenţii economici din piaţa de energie şi gaze, a căror activitate o reglementează şi supraveghează.

A doua modificare tine de întărirea controlului parlamentar exact asupra Comitetului de Reglementare, adică asupra celor care decid taxele, tarifele şi emit legislaţia pentru pieţele de gaz şi electricitate. Ei pot fi chemaţi să dea explicaţii oricând, dacă parlamentarii le-o cer.

Iată prevederea din noul ordin:

Citeste continuarea pe economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.