88 DE PERSOANE PUSE SUB SUPRAVEGHERE JUDICIARĂ ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ

În ultima săptămână, la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 88 de persoane şi au fost înregistrate 48 preschimbări ale măsurilor preventive de supraveghere, dispuse iniţial, cu alte măsuri. Poliţia Română verifică, periodic, modul în care persoanele puse sub supraveghere judiciară îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă.

În perioada 12 – 19 septembrie a.c., la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 88 de persoane. Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 16 persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu şi faţă de 72 persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar.

În ultima săptămână, la nivel naţional au fost înregistrate 48 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri.

Astfel, măsura controlului judiciar dispusă iniţial a fost înlocuită, în 19 cazuri, cu măsura arestării preventive, iar în 14 cazuri, cu măsura condamnării cu executare.

De asemenea, măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită, în 5 cazuri cu măsura arestării preventive şi într-un caz, cu măsura condamnării cu executare.

În 2 cazuri, măsura arestului la domiciuliu a încetat ca urmare a luării măsurii condamnării cu suspendare, iar în 4 cazuri arestul la domiciliu a fost înlocuit cu măsura controlului judiciar.

Totodată, în 3 cazuri măsura controlului judiciar a fost schimbată cu măsura condamnării cu suspendare.

Cu titlu exemplificativ:

 *** Măsura preventivă a arestului la domiciliu dispusă faţă de un bărbat, de 50 de ani, din Bacău, a fost înlocuită cu cea a arestării preventive întrucât persoana în cauză a părăsit la data de 12 septembrie a.c., de mai multe ori domiciliul, fiind depistat de poliţişti ai Biroului Supravegheri Judiciare. Bărbatul a fost încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al I.P.J. Bacău.

*** Măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de o femeie, din Buzău, cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals a fost înlocuită cu cea a arestării preventive întrucât persoana în cauză este bănuită că ar fi comis o altă infracţiune de înşelăciune ulterior dispunerii măsurii iniţiale.

*** Măsura preventivă a controlului judiciar dispusă de Judecătoria Călăraşi, faţă de un tânăr, de 17 ani, din judeţul Călăraşi, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de furt din locuinţă a fost înlocuită cu cea a arestării preventive întrucât, acesta este bănuit că ar fi comis o altă infracţiune de furt din locuinţă.

 

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaţionalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul I.G.P.R., D.G.P.M.B. şi I.P.J.-uri, precum şi compartimente de supraveghere judiciară la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele reşedinţă de judeţ. Aproximativ 500 de poliţişti îşi desfăşoară, la nivel naţional, activitatea în cadrul structurilor de supraveghere judiciară.

Reamintim faptul că măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

Poliţia verifică, periodic, modul în care acestea îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă.

Din dispoziţia Şefului Poliţiei Române a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale şi a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.