A fost dezvelită placa pe care este trecută noua denumire a Muzeului de Mineralogie: „Victor Gorduza”

muzeul de mineralogie victor gorduzaIn cadrul unei festivităţi la care au participat oficialităţi, colegi, colaboratori şi iubitori ai florilor de mină, pe zidul Muzeului de Mineralogie din Baia Mare a fost dezvelită placa pe care este trecută noua denumire a instituţiei: „Victor Gorduza”.

Denumirea a fost atribuită printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean, pentru a cinsti memoria celui care a servit Muzeul de Mineralogie timp de peste 40 de ani, contribuind în mod decisiv la îmbogăţirea colecţiilor acestuia. Datorită muncii depuse de Victor Gorduza, Muzeul de Mineralogie băimărean este unic în lume şi este un reper al Băii Mari ce nu poate fi ignorat.

La eveniment au participat directorul instituţiei, dr. Ioan Denuţ, prefectul Anton Rohian, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, şi dr. Virgil Niţulescu, preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, alături de un numeros public. Dezvelirea plăcii, care a avut loc pe o vreme câinoasă, a fost urmată de lansarea Documentarului biobibliografic omagial „Victor Gorduza”, realizat de Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” (Janeta Ciocan – coordonator şi Liana Pop).

Volumul cuprinde repere biografice, pagini de memorialistică, gânduri ale celor care i-au fost aproape de-a lungul vieţii, precum şi un album foto. „Este un gest de recunoaştere, recunoştinţa fiind acea floare rară care trebuie întreţinută ca să rodească tot mai mult. În cazul lui Victor Gorduza, vorbim nu doar de profesie, ci de profesie dublată de vocaţie, el contribuind major la acest miraj şi miracol care este Muzeul de Mineralogie”.

Janeta Ciocan, etnologul care s-a bucurat de prietenia lui Victor Gorduza timp de 40 de ani, a vorbit cu lacrimi în ochi despre cel dispărut: „Iniţial, ne-am gândit, eu şi Victor, să scriem o istorie a muzeului băimărean care, apoi, s-a spart în mai multe muzee mai mici. Acest lucru nu putea fi făcut decât de cineva care a petrecut 40 de ani în muzeu. Cam la două luni după ce ne-am apucat de treabă a venit bomba: vestea bolii lui Victor.

Atunci am schimbat macazul, propunându-i lui Teodor Ardelean să scoată un documentar. Dar boala a avansat atât de repede, încât a trebuit să-i rog pe cei care au scris să-şi treacă verbele la timpul trecut”. Programul a continuat cu o şedinţă comemorativă dedicată memoriei fondatorului muzeului, Victor Gorduza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.