A scăzut numărul donatorilor de sânge în Maramureş

În judeţul Maramureş, la fel ca şi în întreaga ţară, a scăzut numărul donatorilor de sânge – ne informează dr. Melania Dascălu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Maramureş. Aceasta subliniază: “Este mare nevoie în prezent de grupele de sânge O şi A cu RH negativ. Este o perioadă dificilă pentru noi. Apelăm la donatorii fidelizaţi. Am dori şi noi să crească numărul donatorilor de sânge, însă este foarte greu. Nici donatorii fidelizaţi nu mai vin de multe ori când îi chemăm. Motivele sunt diverse. Am apelat la colecţia mobilă. Ne-am deplasat kilometri întregi în judeţ şi am avut de fiecare dată, doar aproximativ 30 de donatori. Când un bolnav a avut urgent nevoie de sânge am apelat la familia acestuia şi la prietenii apropiaţi, însă aceştia au donat exclusiv pentru bolnavul lor şi n-au mai revenit la Centru şi cu alte ocazii. Noi mai sperăm încă să vină tinerii şi să doneze sânge, pentru că aceştia sunt sănătoşi şi plini de energie”.
Dr. Melania Dascălu a mai adăugat că, raportat la numărul constant de donatori pe care l-a avut Centrul de Transfuzie Sanguină Baia Mare, până în iunie (adică 30 donatori/zi şi 600 donatori/lună), în luna iulie a acestui an s-au înregistrat 25 donatori/zi, respectiv 560 donatori/lună, media donatorilor scăzând. Se pare că nici tichetele de masă, ziua liberă pe care  o primesc la fiecare donare nu-i mai stimulează suficient.
Fiecare donator de sânge primeşte 7 tichete de masă de câte 7,41 lei fiecare, o zi liberă de la locul de muncă, respectiv de la şcoală sau facultate (pentru elevi-studenţi) şi reducere cu 50% pe mijloacele de transport în comun de la centrul de donare până la domiciliul acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.