Achizițiile majore ale Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» au fost expuse în holul Palatului Administrativ

Joi, 25 aprilie 2019, pentru două ore, în holul Palatului Administrativ din Baia Mare, în cadrul expoziției–eveniment / «One Day Show», directorul Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», Tiberiu Alexa a prezentat oficial cele mai noi achiziții ale instituției muzeale aflate în subordinea Consiliului Județean Maramureș. Participând recent la Licitația de primăvară #26/2019 organizată (online) de Galeria de Artă «QUADRO» din Cluj-Napoca, Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» a reușit achiziționarea unui număr de 11 lucrări de pictură și grafică. O selecție cuprinzând șase dintre aceste piese recent achiziționate, alături de o lucrare de la un colecționar privat din Oradea – autentice capodopere, remarcabile atât ca valori artistice cât și prin raritatea lor deosebită în piața oficială a comerțului cu lucrări de artă –a fost prezentată în premieră la sediul Consiliului Județean Maramureș.

”Lucrarea lui Károly FERENCZY este o piesă de importanță excepțională care vine să completeze o lacuna majoră existentă în colecțiile muzeului, întrucât, până în prezent, instituția muzeală de artă băimăreană nu a deținut nicio pictură din creația acestui artist de maxima importanță pentru istoria «Centrului Artistic Baia Mare». Livadă din Baia Mare este un peisaj de plein air, care a fost pictat în anul 1897 de către pictorul spaniol Cesar Maria HERRER y MARCHER în vremea celei de-a doua colonizări băimărene a Școlii particulare de pictură Simon Hollósy, instituție de învățământ artistic privat ce își avea sediul permanent la München, în capitala Bavariei. Ea constituie o achiziție foarte valoroasă datorită rarității extreme în piața internațională a comerțului oficial cu artefactele de artă plastică, a lucrărilor create la Baia Mare de participanții la cele șase sezoane de vară petrecute aici (1896-1901) de către artiștii și studenții afiliați cercului școlii müncheneze conduse de Simon Hollósy. Două spectaculoase acuarele realizate de Petre Abrudan la Bârsana, în anul 1971, ilustrează creația de maturitate a acestui important pictor transilvănean care, după ce a activat în Baia Mare, între 1927-1948, a revenit pe meleagurile maramureșene aproape anual, după 1966, pictând în sezoanele de vară, succesiv, la Hideaga, Baia Mare, Bârsana etc”, a explicat Tiberiu Alexa, directorul Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea l-a felicitat pe directorul Tiberiu Alexa pentru interesul extraordinar pe care îl manifestă pentru a repatria lucrările de artă ale județului Maramureș, ale municipiului Baia Mare. ”Este datoria noastră, a Consiliului Județean, de a acorda alocări financiare anuale «Centrului Artistic Baia Mare» pentru a face posibil acest efort, respectiv achiziții patrimoniale, achiziția unor lucrări atât de importante care au fost realizate aici, în Baia Mare. Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» a devenit unul dintre principalii jucători între muzeele din România în ceea ce privește achizițiile. Vom încerca și în anii următori să menținem acest trend de acordare a finanțărilor pentru a se putea realiza și pe mai departe aceste achiziții care țin, în fond, de mândria noastră de maramureșeni”, a precizat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.