ACŢIUNI NAŢIONALE PENTRU PREVENREA EVAZIUNII FISCALE

anaf-frauda-antifrauda-evaziune-acteÎn 2014, Poliţia Română a desfăşurat mai multe acţiuni naţionale pentru asigurarea unui mediu concurenţial corect. Astfel, în urma acţiunilor pentru combaterea ilegalităţilor, ce se comit în domeniul operaţiunilor economice cu produse cerealiere şi de panificaţie, au fost întocmite peste 1.900 de dosare penale, au fost aplicate peste 58.500 de sancţiuni contravenţionale şi au fost indisponibilizate bunuri în valoare de aproape 31.000.000 de lei. De asemenea, în urma acţiunilor pentru verificarea operaţiunilor comerciale în Portul Constanţa, au fost controlate peste 78.600 de transporturi de mărfuri şi 36.200 de firme, situate la nivel național.

Acţiunile desfăşurate de poliţişti în domeniul morăritului şi panificaţiei au avut ca efect reducerea evaziunii fiscale cu 20%, pe acest segment, iar cele desfăşurate în Portul Constanţa și la nivel național, au dus la creşterea cu 20% a exporturilor fiscalizate, faţă de perioadele similare ale anului trecut.

Combaterea evaziunii fiscale, în toate formele în care aceasta se manifestă şi protejarea intereselor economice ale statului şi ale cetăţenilor reprezintă priorităţi de acţiune pentru Poliţia Română.

Din dispoziţia şefului Poliţiei Române, chestor general de poliţie Petre Tobă, poliţiştii au continuat controale demarate, la nivel naţional, pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniul panificaţiei. De asemenea, a fost declanşată o amplă acţiune de verificare a legalităţii mărfurilor transportate în Portul Constanţa, în scopul prevenirii activităţilor ilicite ce afectează atât veniturile bugetare, cât şi mediul concurenţial.

Astfel, în perioada 1 februarie – 23 decembrie a.c., poliţiştii au efectuat controale atât la producătorii de produse de panificaţie, cât şi la cei care comercializează produsul finit către populaţie, fiind vizate inclusiv zonele în care se exportă cereale.

Echipele de poliţişti au efectuat 183.762 de controale, dintre care 2.172 la depozite de cereale, 1.267 la unităţi de morărit, 5.116 la unităţi de panificaţie, 3.012 la unităţi de patiserie, 4.132 la distribuitori, 29.681 la comercianţi, 307 la importatori, 25.580 la persoane fizice. Au fost verificate şi 112.495 de mijloace de transport.

Poliţiştii au întocmit 1.903 dosare penale, dintre care 1.387 la Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi 140 la Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe. În cadrul dosarelor penale sunt bănuite 1.106 persoane.

De asemenea, au fost aplicate 58.665 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 14.331 la Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, 380 la O.U.G. 12/2006 privind reglementarea pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale modificată de O.U.G. 93/2009 şi 43.954 la alte acte normative. Valoarea totală a sancţiunilor contravenţionale aplicate este de 32.569.474 de lei.

În urma verificărilor efectuate au fost anulate/suspendate 20 de autorizaţii de antrepozit fiscal, iar în urma neregulilor constatate, a fost suspendată/oprită activitatea la 57 de unităţi de morărit şi panificaţie. Au fost indisponibilizate sau confiscate bunuri în valoare de 30.925.502 de lei, aceeaşi măsură fiind luată şi faţă de 71 de mijloace de transport, în valoare de 1.066.450 de lei.

La acţiune au participat poliţişti din cadrul structurilor de investigare a criminalităţii economice, de ordine publică, poliţie rutieră şi poliţie transporturi ale inspectoratelor de poliţie judeţene, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi Secţiilor Regionale de Poliţie Transporturi. De asemenea, într-o serie de activităţi au fost angrenaţi şi reprezentanţi ai organismelor de inspecţie şi control din cadrul M.A.D.R., A.N.A.F. şi I.S.C.T.R.

De asemenea, începând cu data de 24 iulie a.c., poliţiştii au acţionat în sistem integrat pentru verificarea şi controlul legalităţii transportului de mărfuri efectuat către Portul Constanţa pe cale rutieră, feroviară şi navală.

Poliţiştii au acţionat în microfiltre pentru a verifica legalitatea documentelor şi a mărfurilor transportate. Documentele însoţitoare de transport al mărfurilor ce părăsesc incinta portuară au fost scanate, datele obţinute fiind diseminate poliţiştilor specializaţi în investigarea criminalităţii economice care au verificat operativ societăţile implicate în circuitul comercial.

Totodată, în baza analizelor de risc, au fost efectuate verificări directe pentru a se stabili legalitatea operaţiunilor comerciale înscrise în documentele verificate şi a modului de evidenţiere şi declarare a veniturilor realizate.

Până la data de 23 decembrie a.c., poliţiştii au verificat peste 78.600 de transporturi de mărfuri (cereale, lemn, deşeuri metalice şi nemetalice, produse alimentare şi nealimentare) şi peste 36.200 de firme destinatare ale transporturilor.

Acţiunile desfăşurate de Poliţia Română, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii  în domeniu, au avut ca efect reducerea evaziunii fiscale în domeniul morăritului şi panificaţiei cu 20%, conform datelor Patronatului Român de Morărit Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN.

De asemenea, în urma acţiunilor desfăşurate pentru verificarea operaţiunilor comerciale desfăşurate în Portul Constanţa, s-a constatat o creştere de 20% a exporturilor fiscalizate, faţă de perioada similară a anului trecut.

 

În judeţul Maramureş, poliţiştii au controlat 883 mijloace de transport, 779 comercianţi, 725 persoane fizice, 58 unităţi de panificaţie, 23 distribuitori, 13 unităţi de patiserie, şase unităţi de morărit şi trei depozite cerealiere.

Poliţiştii au întocmit 39 dosare penale, cu un prejudiciu total cauzat de 300 000 de lei şi au indisponibilizat nouă autovehicule. Totodată ei au constatat 833 de contravenţii, ce au fost sancţionate cu amenzi de aproximativ 600 000 de lei şi au confiscat bunuri în valoare de aproape 80 000 de lei.

La data de 19 februarie 2014, poliţiştii maramureşeni au depistat în trafic o autoutilitară la volanul căreia se afla un bărbat din satul Văleni, comuna Călineşti. Acesta transporta cu vehiculul aproximativ 5200 kg produse cerealiere pentru care nu deţinea documente legale de provenienţă şi pe care intenţiona să le comercializeze pe raza comunei Ieud. El a fost sancţionat contravenţional cu amendă de 3 000 de lei iar autoutilitara a fost indisponibilizată. De asemenea, produsele cerealiere, în valoare de 7 500 de lei, au fost confiscate.

La data de  28 august 2014, poliţiştii maramureşeni de investigare a fraudelor  au organizat şi executat o acţiune pentru prevenirea şi combaterea faptelor de evaziune fiscală pe linia comerţului ilicit cu produse de panificaţie şi legume fructe în zonele Seini, Târgu Lăpuş şi Baia Mare. Controalele efectuate s-au soldat cu aplicarea a şapte sancţiuni contravenţionale în valoare de 5000 de lei. De asemenea s-a confiscat suma de 672 lei în numerar, reprezentând contravaloarea produselor comercializate necorespunzător.

În plus faţă de acestea, în raport cu un operator economic din Târgu Lăpuş, care transporta şi comercializa către alţi agenţi economici produse de panificaţie neînsoţite de facturi fiscale, aşa cum prevăd actele normative reglementate în domeniu, s-a dispus şi măsura complementară a confiscării autoutilitarei folosite la transport. Autoutilitara, în valoare de aproximativ 20.000 lei, a fost indisponibilizată la sediul poliţiei.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.