Actorul Leonardo DiCaprio împlinește 40 de ani

Actorul american Leonardo Wilhelm DiCaprio, cunoscut pentru roluri carismatice, provocatoare și neconvenționale, s-a născut la 11 noiembrie 1974, în Los Angeles, California.

A debutat în carieră la începutul anilor ’90 în televiziune. Primul rol important a fost în producția ‘This Boy’s Life’ (1993), în care a jucat alături de Robert De Niro. A fost distribuit în drama celebră ”Titanic” (1997), experiență care l-a transformat într-un star de cinema. A lucrat cu importante nume ale cinematografiei, cum ar fi Martin Scorsese și Clint Eastwood. Între cele mai recente filme se numără ”Inception” (2011), ”Django Unchained”, ”Marele Gatsby” (2013) și ”The Wolf of Wall Street” (2013).

Leonardo DiCaprio a fost singurul copil al familiei formate din Irmelin și George DiCaprio. Mama lui s-a născut în Germania și s-a mutat cu familia în SUA în anii ’50. Tatăl lui este pe jumătate german, pe jumătate italian. A primit numele Leonardo pentru că, în perioada în care mama sa era gravidă, a mișcat pentru prima dată când ea privea o pictură a lui Leonardo da Vinci, într-un muzeu din Italia. Părinții săi au divorțat când avea un an și a rămas în grija mamei. A locuit în mai multe cartiere din Los Angeles, cum ar fi Echo Park și districtul Los Feliz. A urmat Școala Elementară ”Seeds” și a absolvit Liceul ”John Marshall”. Leonardo și-a petrecut o parte din copilărie în Germania, cu bunicii materni, Wilhelm și Helene. Vorbește fluent germana. În pofida divorțului părinților, a rămas apropiat și de tatăl său, creator de cărți cu benzi desenate.

Și-a manifestat din copilărie un interes pentru actorie. ”Îmi plăcea să imit oamenii…îmi plăcea să glumesc cu părinții și să creez diferite personaje. Îmi plăcea să-mi fac propriile schițe”, povestea DiCaprio.

Cariera lui a început cu apariția în câteva spoturi publicitare și filme educative. În 1990, a spart gheața cu un rol de televiziune, într-o miniserie bazată pe filmul ”Parenthood”. Urmează roluri mici în mai multe producții, precum ”The New Lassie” și ”Roseanne” și o scurtă apariție în serialul ”Santa Barbara”. Rolul din ”Parenthood” i-a adus o nominalizare la premiile Young Artist Award și o prietenie cu actorul Tobey Maguire.

Rolul de debut într-un film a fost în comedia științifico-fantastică ”Critters 3”. Totuși, talentul său de actor a fost confirmat doi ani mai târziu, când le-a dovedit criticilor că este mai mult decât un adolescent simpatic, cu rolul din ”This Boy’s Life”.

DiCaprio a atras din nou atenția cu interpretarea din ”What’s Eating Gilbert Grape?” (1993), alături de Johnny Depp. Rolul de copil cu dizabilități mintale i-a adus o nominalizare la premiile Academiei de Film. Aprecierile primite pentru această interpretare i-au consolidat reputația de actor înzestrat.

În 1995, a jucat în drama ”The Basketball Diaries” și a lucrat cu Russel Crowe, Sharon Stone și Gene Hackman în westernul ”The Quick and the Dead”.

În ecranizarea modernă a celei mai tragice povești de dragoste, ”Romeo și Julieta”, de Shakespeare, realizată de Baz Luhrmann (1996), DiCaprio l-a intrepretat pe Romeo, iar Claire Danes a fost Julieta.

O altă poveste tragică a ajutat la propulsarea carierei lui DiCaprio la un alt nivel, în 1997. Alături de Kate Winslet, a jucat rolul unui artist sărac în ”Titanic”, regizat de James Cameron. Ecranizarea evenimentului din 1912 — scufundarea vasului Titanic — a costat peste 200 de milioane de dolari. ”Titanic” s-a bucurat de 14 nominalizări la Oscar și a fost distins cu premiile pentru Cel mai bun film și Cel mai bun regizor. Succesul filmului a dovedit și abilitatea lui DiCaprio de a aborda roluri principale tradiționale specifice Hollywoodului. Șarmul actorului i-a facilitat includerea în lista celor mai frumoși oameni, realizată de revista People, în 1997 și 1998.

Producțiile ”Omul cu masca de fier” (1998) și ”Plaja” (2000) nu au avut succesul așteptat, fiind considerate dezamăgiri, atât din punct de vedere artistic, cât și financiar.

Însă ”Catch Me If You Can” (Prinde-mă dacă poți!) și ”Gangs of New York” (Bandele din New York) au fost apreciate de critici drept remarcabile. În prima producție, regizată de Steven Spielberg, DiCaprio joacă rolul unui tânăr escroc care excelează în falsuri și interpretări de roluri.

Drama istorică ”Bandele din New York” a reprezentat pentru DiCaprio primul proiect de colaborare cu faimosul regizor Martin Scorsese. Intrepretarea excentricului om de afaceri american Howard Hughes în pelicula ”Aviatorul” (2004) i-a adus o nouă nominalizare la premiile Oscar.

Actorul a continuat să impresioneze criticii și audiența cu roluri îndrăznețe. În 2006, a făcut parte din distribuția a două producții bine primite: ”Blood Diamond” (Diamantul sângeriu) și ”The Departed” (Cârtița). A treia nominalizare la premiile Academiei a fost marcată de rolul din ”Diamantul sângeriu”, un thriller despre căutarea unei pietre prețioase în statul Sierra Leone, răvășit de război. În ”Cârtița”, a jucat alături de Matt Damon și Jack Nicholson.

DiCaprio s-a reîntâlnit cu Kate Winslet pe marele ecran în ”Revolutionary Road” (2008), o dramă tensionată despre un cuplu din anii ’50, care se străduiește să treacă peste nenumărate probleme personale. A explorat un viitor fantastic în ”Inception” (Începutul), în regia lui Christopher Nolan (2010). În același an are premiera și thrillerul regizat de Martin Scorsese, ”Shutter Island”, unde DiCaprio joacă în rolul principal.

În 2011, întruchipează un alt personaj cunoscut, în drama biografică ”J. Edgar”, regizată de Clint Eastwood. Filmul explorează viața lui J. Edgar Hoover, fost director al FBI. Pentru a se pregăti pentru acest rol, Leonardo DiCaprio a făcut cercetări amănunțite despre viața personajului interpretat.

În 2012, a apărut în rolul proprietarului de sclavi din westernul lui Quentin Taratino — ”Django Unchained” și a reluat colaborarea cu Baz Luhrmann, pentru interpretarea unuia din cele mai cunoscute personaje din literartură, Jay Gatsby, în adaptarea după romanul clasic scris de F. Scott Fitzgerald.

A lucrat din nou cu regizorul Martin Scorsese la producția ”The Wolf of Wall Street” (Lupul de pe Wall Street—2013), o dramă bazată pe memoriile lui Jordan Belfort, renumit pentru fraudarea investitorilor, în anii ’90.

Departe de atenția ziariștilor de scandal, DiCaprio a dovedit o pasiune pentru ecologie. În anul 2000, a fost gazda aniversării Zilei Pământului și a realizat un interviu televizat cu președintele Bill Clinton cu privire la încălzirea globală. În 2007, a avut premiera un documentar despre mediu, scris și narat de DiCaprio. Actorul este unul dintre fondatorii Fondului Leonardo DiCaprio, din cadrul Fundației California Community, o organizație non-profit care susține cauzele ecologiei.

Leonardo DiCaprio a adunat cinci nominalizări la Oscar. A câștigat Globul de Aur pentru rol principal într-un film dramatic — ”Aviatorul” (2004) și pentru rol principal într-o comedie sau musical — ”Lupul de pe Wall Street” (2013). A fost nominalizat și de alte foruri de specialitate, precum Academia Britanică (Premiile BAFTA).

Cele mai mari succese comerciale din cariera sa au fost înregistrate cu producțiile ”Shutter Island” și ”Inception”. Însă ”Titanic” rămâne producția cu cele mai mari încasări (box-office), situându-se pe locul doi în istoria încasărilor din cinematografie. Pentru rolul din filmul ”Titanic”, DiCaprio a primit numai 2,5 milioane de dolari. În 2011, Leonardo DiCaprio era actorul cel mai bine plătit de la Hollywood, cu venituri estimate de revista Forbes la 77 de milioane de dolari.

Deține casa de producție Appian Way Productions, unde s-au realizat filmele ”Gardener of Eden” (2007) și ”Orphan” (2009).

În septembrie 2014 Leonardo DiCaprio a fost desemnat ”Mesager al Păcii” al Națiunilor Unite, având drept prioritate, în această calitate, lupta împotriva schimbărilor climatice, după cum a anunțat secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, într-o conferință de presă, la New York. Fundația actorului s-a dedicat protecției ultimelor locuri virgine de pe Terra și soluțiilor privind crearea unei relații armonioase între om și mediul înconjurător. DiCaprio a avertizat că modul în care se va răspunde global crizei climatice în următorii ani ”va determina viitorul omenirii și al planetei’. ‘Simt o obligație morală de a-mi exprima opinia în acest moment-cheie din istoria umanității”, declara Leonardo DiCaprio.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.