Adevăraţii campionii ai traseismului politic. 117 aleşi şi-au schimbat partidul în actuala legislatură

les în Parlament, este unul dintre cele mai răspândite fenomene. De la an la an, mulţi parlamentari aleg să-şi părăsească partidul pe listele căruia au fost aleşi. În primii doi ani din actuala legislatură, nici mai mult, nici mai puţini de 117 parlamentari au făcut migraţie politică. Cel mai afectat partid a fost cel al lui Dan Diaconescu, urmat de PNL. Cine sunt traseiştii Parlamentului, citeşte într-un articol Gândul.

Aproape un sfert dintre actualii parlamentari şi-au schimbat, cel puţin o dată, partidul pe listele căruia au fost aleşi. Din cei 568 de deputaţi şi senatori, 117 au schimbat barca în primii doi ani de mandat, cei mai mulţi fiind de la PPDD (51), partid urmat de PNL, cu 36 de pierderi.

Democrat-liberalii ocupă locul trei la numărul de traseişti, cu 26 de membri, în timp ce PSD şi PC au pierdut doar câte doi parlamentari.

Cea mai mare pierdere de parlamentari a înregistrat-o PPDD. Deşi au fost aleşi 68 de deputaţi şi senatori sub sigla lui Dan Diaconescu, 50 dintre actualii parlamentari au părăsit partidul, mulţi dintre ei trecând în barca puterii, la UNPR.

În acelaşi timp, o pierdere usturătoare a înregistrat şi PNL, partid de la care au plecat 28 de deputaţi şi opt senatori. De la PDL, 26 de parlamentari s-au reorientat către alte partide, adică 22 de deputaţi şi patru senatori.

Sursă: gândul.info

Cei mai liniştiţi sunt cei de la PSD şi PC, care nu au pierdut decât câte doi parlamentari: fiecare câte un senator şi un deputat.

În total, 86 de deputaţi şi 31 de senatori au făcut traseism politic în primii doi ani de mandat, un număr peste cel al traseiştilor din legislatura trecută, când 94 de parlamentari au schimbat partidul.

Traseiştii Camerei Deputaţilor

Cei mai „activi” dintre aceştia au ales chiar şi două partide consecutiv sau au preferat o pauză de gândire, timp în care s-au declarat independenţi.

Din punct de vedere al numărului de „transferuri” făcute de parlamentari, topul celor mai nehotărâţi deputaţi este condus de Ion Şcheau. A fost ales, în decembrie 2012, pe liste PPDD, însă la scurt timp s-a declarat independent. Pauza sa, de mai puţin de jumătate de an, l-a făcut să aleagă, în primă fază, PSD. După numai un an însă, Şcheau s-a râzgândit din nou şi a trecut la PDL, în septembrie 2014.

Trei partide a bifat şi deputatul Ion Cupă. De la democrat-liberal, Cupă a trecut, treptat, la toate grupurile politice de dreapta din Parlament. Dacă în aprilie 2013 s-a înscris în PNL, deputatul s-a transferat, în iulie 2014, în noua familie formată de Călin Popescu Tăriceanu, PLR.

Răzgândiri multe a avut şi deputatul Răzvan Ionuţ Tănase. Deşi a fost ales pe listele PPDD, din iunie 2013 până în octombrie 2013 a ales să fie independent. Apoi, el s-a înscris în UNPR, iar din octombrie 2014 s-a râzgândit iar: e mai bine independent.

Probabil cel mai ciudat caz este cel al deputatului Cezar Cioată. Acesta, ales pe listele PPDD, a demisionat în februarie, s-a alăturat PC, însă în aceeaşi lună s-a reîntors la Dan Diaconescu. Nu a rezistat mult, aşa că în mai 2013 s-a declarat independent pentru scurt timp, iar în aceeaşi lună a ales, din nou partidul fondat de Dan Voiculescu.

Sursă: gândul.info

Nici „greii” Parlamentului nu s-au abţinut de la traseism. Cei mai importanţi lideri politici, care au traversat de la un partid la altul, sunt deputaţii Radu Stroe, Ovidiu Silaghi şi Mihai Stănişoară.

Concret, Stroe, lider vechi al PNL, s-a dus alături de Călin Popescu Tăriceanu şi PLR începând cu iulie 2014. La scurt timp însă, în ianuarie 2015, Stroe şi-a anunţat adeziunea la UNPR.

Povestea lui Ovidiu Silaghi este asemănătoare, în condiţiile în care este deja la al treilea partid în ultimii doi ani. A intrat în Parlament pe listele PNL, însă a schimbat complet taberele când s-a înscris în PSD şi a candidat, din nou, la alegere parţiale parlamentare. Nici acolo nu i-a plăcut, aşa că s-a dus în echipa lui Tăriceanu.

Un alt greu al Parlamentului este şi Mihai Stănişoara, care, deşi era un lider important al PDL, a trecut la PNL în martie 2013. În vara lui 2014 însă, în condiţiile în care PNL şi PDL au fuzionat, Stănişoara s-a înscris în PLR.

Sursă: gândul.info

Traseiştii Senatului

La Senat, apele sunt ceva mai limpezi. Doar 31 de membri au ales să părăsească partidul pe listele căruia au fost aleşi, în frunte cu însuşi fostul lider al senatorilor PPDD, Tudor Barbu. Dacă la începutul mandatului, el spunea că-i este frică de trădarea politică, Barbu a părăsit PPDD în februarie 2013, alegând, la scurt timp, să se transfere la PC. Atunci, Tudor Barbu explica faptul că nu se simte traseist şi că a făcut-o în interesul oamenilor care l-au ales. „Dacă o femeie îşi părăseşte bărbatul pentru că are un amant, iar alta îl lasă pentru că e bătută şi chinuită, se numesc amândouă traseiste?”, declara el, în iunie 2013.

Nici partidul condus de Daniel Constantin nu l-a mulţumit, aşa că s-a reorientat din nou, înscriindu-se în PNL. La momentul respectiv, el susţinea totuşi că a rămas în „aceeaşi familie”.

Nici senatorul Ionel Agrigoroaiei nu a fost prea hotărât în primii doi ani de mandat. A fost ales sub sigla PPDD, s-a transferat la UNPR, apoi s-a întors la Dan Diaconescu.

Din rândul democrat-liberalilor, senatorul Ciprian Rogojan a demisionat din PDL, alegând să fie independent, însă ca membru PMP. După ce Elena Udrea a pierdut lamentabil alegerile prezidenţiale, Rogojan a zis pas PMP şi s-a înscris în UNPR.

Într-o situaţie asemănătoare se află şi senatorul Neagu Mihai. Ales pe listele PC, pe vremea USL, senatorul a preferat să fie independent o scurtă perioadă de timp, pentru a alege, în final, tot UNPR.

Sursă: gândul.info

Configuraţia politică în Parlament

După doi ani de le alegerile parlamentari, Legislativul s-a „uşurat” cu 28 de membri, însă alţi opt au venit în loc, în urma alegerilor parţiale. De la 588 de parlamentari, acum au mai rămas 568, majoritatea fiind formată din PSD, UNPR, PC şi PLR, adică 318 voturi. Deşi vor avea un grup comun din sesiunea următoare, care începe pe 2 februarie, în prezent grupurile PNL şi PDL însumează 167 de voturi. PPDD mai are doar 13 deputaţi şi trei senatori (înscrişi ca neafiliaţi), UDMR 26 de parlamentari, minorităţile sunt repezenetate de 17 deputaţi, iar neafiliaţi s-au declarat 28.

Sursă: gândul.info

Lista integrală a parlamentarilor care au făcut traseism politic

Sursă: gândul.info

Sursă: gândul.info

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.