Adoptarea Noului Cod silvic: obiectiv și instrument pentru a ne proteja bunurile de interes național

tataruPachetul de legi cuprins în Noul Cod Silvic este menit să imbunătățească și să clarifice cadrul legal, ambiguu până acum, existent in domeniul silviculturii. Consider că este important să privim noul Cod silvic, pornind de la două premise: pădurea și lemnul sunt obiective de securitate naţională, iar datoria Parlamentului este aceea de a gestiona cu atenție modul în care companiile străine, și nu numai, exploatează resursele naturale ale României în general, dar și în acest caz particular.

Proiectul are ca principal obiectiv descurajarea agresiunilor asupra fondului forestier național prin înăsprirea sancțiunilor aplicabile. În plus, Codul prevede obligativitatea atribuirii prin licitație publică a serviciilor de exploatare și valorificare a masei lemnoase din proprietățile statului. Cred că aceasta este una din cele mai bune măsuri cuprinse în acest pachet legislativ.

Opoziția susține că acest proiect este nefavorabil mediului concurențial. Totuși, propunerea legislativă prevede măsuri antimonopol și de protecție a societăților ce realizează produse finite din lemn. Mai mult decât atât, cred că prin organizarea de licitații se va încuraja concurența reală și loială. Îi asigur pe liberali că mediul de afaceri nu va avea de suferit, ci chiar contrariul, va fi influențat pozitiv de reducerea cantității materialelor lemnoase de proveniență ilegală introduse în circuitul economic. Iată, încă o dovadă că sub un Guvern social-democrat, mediul de afaceri are șanse să prospere.

Personal susțin adoptarea și implementarea în procedură de urgență a Noului Cod silvic ce va reglementa sub incidența principiului teritorialității administrarea fondului forestier. Avem nevoie de acest Cod silvic pentru a asigura integritatea și gestionarea durabilă a pădurilor, dar și pentru a garanta continuitate juridica și operațională în ceea ce privește sancțiunile ce se vor aplica în conformitate cu legislația penală pentru tăierea fără drept, furtul arborilor și distrugerea fondului forestier național.

Fac apel la Președintele Iohannis și la colegii liberali să pună interesele statului deasupra intereselor companiilor private. Înțeleg puterea cu care aceste companii pun presiune și fac lobby asupra decidenților politici pentru a-și apăra sau chiar impune propria agenda, însă, să ne amintim totuși faptul că este datoria noastră să protejăm în primul rând interesele cetățenilor și ale statului. În acest caz, instrumentul de care avem nevoie este modificarea și completarea Codului silvic.

Trebuie să conștientizăm că nu este un joc politic, că pădurile statului sunt ale cetățenilor, sunt ”plămânii” copiilor noștri și sunt bunuri de interes național pe care trebuie să le protejăm creând cadrul legal necesar.

tataru1

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.