Advertorial: Comisia de anchetă pe pesta porcină, respinsă de PSD-ALDE Sute de mii de porci sacrificați; gașca politică face afaceri de milioane de euro

PSD a respins în Parlament constituirea unei comisii de anchetă pe tema modului în care autoritățile statului și-au făcut treba în cazul pestei porcine. Sunt confirmate la nivelul țării peste 600 de focare, iar boala a cuprins aproape jumătate dintre județele țării. Impactul economico-social este unul devastator. Imaginile cu sute de mii de porci arși și îngropați, cu bătrâni plângând după porcul din bătătură luat de necunoscuți în costume de protecție, cu mii de oameni concediați de la fermele închise, cer găsirea unor răspunsuri urgente în privința cauzelor care au transformat România în cel mai mare focar de pestă porcină.

„PSD-ALDE a refuzat constituirea unei comisii Parlamentare pentru că raportul acesteia ar fi certificat că Guvernul a gestionat greșit pesta porcină. „Specialiștii” PSD-ALDE au distrus un sector important al industriei din România. E efectul numirilor politice a unor oameni slab pregătiți profesional, dar care răspund bine la ordinele de partid și sunt cotizanți disciplinați. Sorin Minea, președintele Romalimenta, a vorbit de pagube de miliarde de euro produse de pesta porcină și de pericolul dispariției creșterii porcului în România în următorii 20 de ani. Pe acest fond, ANSVSA e acuzată în spațiul public că a semnat contracte de milioane de euro cu firma nașului fiului lui Dragnea pentru dezinfectanți. Pesta porcină e afacere pentru partid și necaz pentru oamenii simpli”, a declarat deputatul USR de Maramureș Vlad Emanuel Duruș.

Înaintea începerii sesiunii de toamnă a Parlamentului, deputatul maramureșean a fost pe la 18 primării din Maramureș unde s-a interesat, printre altele, despre informările și măsurile luate pentru prevenirea pestei porcine. „Am fost la toate primăriile din zona Codrului, regiune aflată la granița cu Satu Mare și Sălaj, acolo unde sunt confirmate mai multe focare. În afară de câteva pliante și de închiderea târgurilor nu s-a luat nicio măsură. Coloniile de mistreți, cei prin care se transmite ușor acest virus, sunt necontrolate. Aceștia distrug nestingherit recoltele și împrăștie virusul. Am adresat o interpelare premierului României legat de modul de gestionare a răspândirii virusului”, a spus deputatul Duruș.

Parlamentarul maramureșan i-a cerut premierului să răspundă punctual la temele de interes pe acest subiect. „Vă rog să-mi răspundeți, doamna prim-ministru, dacă Guvernul a estimat o cifră a numărului de animale care trebuie sacrificate până la finalul anului și care este valoarea pagubelor. De asemenea, aștept o prezentare a măsurilor luate de ANSVSA în privința stopării propagării virusului din momentul descoperirii primului caz în Județul Satu Mare (iulie 2017) și până în prezent. Ce sume au fost alocate de Guvern ca despăgubiri pânăla această oră și din ce fonduri au fost plătite? Vă rog să-mi detaliați în baza căror elemente se calculează valoarea despăgubirii, cine monitorizează aceste caracteristici tehnice și la ce moment se raportează stabilirea valorii despăgubirii? Tot legat de acest aspect, vă rog să-mi precizați dacă se face distincție în calculul despăgubirilor între crescătorii individuali și ferme?”, se arată în finalul interpelării.

Deputat USR Maramureș, Vlad Emanuel Duruș

Interpelare prim-ministrul României

(P)

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.