Advertorial: Deputat USR Vlad Emanuel Duruș „Maramureșul lovit de inundații. Păgubiții așteaptă luni de zile până vin banii de la Guvern!”

Pagubele produse de inundații cu efect imediat asupra vieții și bunurilor materiale ridică problema pregătirii preventive a autorităților pentru astfel de fenomene. Maramureșul nu a fost ocolit de fenomen și e unul dintre județele cu risc, asta și datorată defrișărilor masive făcute pe anumiți versanți. Din pacate, în foarte multe din cazuri, abordarea e doar post eveniment. Se fac bilanțuri, se încheie situații cu privire la valoarea pagubelor și se așteaptă despăgubiri.

Valoarea lor e întotdeauna sub cea a stricăciunilor produse de ape. Păgubiții așteaptă luni de zile până vin banii de la Guvern, deși primii care ar trebui să acționeze ar fi autoritățile județene sau locale. Acestea au obligația de a constitui un fond de rezervă din care să fie suportate cu prioritate astfel de situații. Din păcate, conducerea Consiliului Județean folosește fondul de rezervă pe finanțarea anumitor spectacole, încălcând prevederile legale cu privire la destinația unui asemenea fond. De la începutul acestui an conducerea județului a alocat deja peste 82% din fondul de rezervă pe diferite serbări și spectacole câmpenești, care nu intră sub incidența art 32, din Legea finanțelor publice locale „Fondul de rezervă se utilizează pentru finanțarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în cursul exercițiului bugetar, pentru înlăturarea efectelor unor calamități naturale, precum și pentru acordarea unor ajutoare către unitățile administrativ-teritoriale în situații de extremă dificultate. Același executiv, nu a găsit de cuvință să aloce niciun leu pentru distrugerile provocate de ape, acum o lună, la Bârsana.

„Ne-am obișnuit să constatăm pagubele. Strategia firească este de a avea programe implementate la timp. Maramureșul e unul dintre județele care a înregistrat constant inundații. Doar în ultimii ani, valoarea inundațiilor pe Valea Izei se apropie de 100 de milioane de lei. Una dintre cauzele care au dus la o frecvență crescută a inundațiilor în nordul județului e legată de defrișările de păduri. În România se taie 9 ha de pădure pe oră, Maramureșul aflându-se în top din acest punct de vedere. În 21 martie a.c. am depus primului ministru o interpelare pe tema măsurilor avute în vedere pentru a reduce intensitatea inundațiilor”, a declarat deputatul USR Maramureș, Vlad Emanuel Duruș.

Răspunsul primit nu este unul care să liniștească populația. În cadrul Planurilor de Management al Riscurilor de Inundații, administrațiile bazinale au propus 47 de proiecte majore. Până la această data s-au semnat caiete de sarcini pentru promovarea a 13 astfel de proiecte. Gradul de realiarea a investițiilor aflate în curs de execuție pe anumite râuri din Maramureș este, în multe cazuri, unul minor. Amenajarea Râului Iza pe sectorul Rozavlea-Strâmtura e finalizată într-un procent de 67%. Lucrările de regularizare a râului Băseasa, afluent al Izei, doar abia acum sunt propuse spre finanțare, la fel ca amenajarea râului Cvașnița, la Poienile de sub Munte. Amenajarea Valea Poienilor, în comuna Poienile Izei, e realizată în procent de 79%. Consolidarea malului Tisei, la Crăciunești, s-a făcut în proporție de 10%. Amenajarea râului Săsar, în municipiul Baia Mare, a atins un grad de realizare de 24%. Lucrarea aemănătoare executată pe Valea Seinel, în Seini, e la 43% execuție.

(P)

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.