Advertorial: Duruș „Guvernul pregătește un pachet legislativ prin care să suspende Pilonul II de pensii”

Guvernul pregătește un pachet legislativ prin care să suspende Pilonul II de pensii în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2018. Măsura e în contradicție cu ceea ce declarau acum câteva zile Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, liderii coaliției de guvernare PSD-ALDE. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a replicat că e „documentul provenit de la Guvern e o propunere a comisiei de prognoză, care nu este materializat într-o Ordonanță de Guvern. Nu sunt de acord cu propunerea”

Suspendarea contribuțiilor lovește în pensiile a milioane de români. Contribuțiile la Pilonul II au mai fost afectate la începutul anului, când, pentru a aduce bani suplimentari la buget, Guvernul a tăiat din procentul care se varsă la acest fond. Contribuția a fost redusă de la 5,1% la 3,7%, în condițiile în care era prevăzută să crească în 2018 la 6%. Procentul din contribuție se calculează raportat la suma pe care fiecare salariat o varsă lunar către fondul de pensii de stat, reprezentat de Pilonul I.

Luare în calcul de către Guvern a măsurii de suspendare a contribuției la Pilonul II, îi îngrijorează pe contribuabili și politicienii din opoziție. „Simpla analiză a unei astfel de variante e periculoasă și scoate la suprafață disperarea Guvernului PSD-ALDE, care este victima proprie-i sinucideri bugetare. Ne îndreptăm, la 70 de ani, către o nouă etapă a naționalizării. Atunci s-au luat fabrici, terenuri, boii din bătătură, plugurile, acum s-ar confisca o parte a pensiilor românilor.”, a declarat deputatul USR de Maramureș, Vlad Emanuel Duruș.

Pilonul II este o pensie privată obligatorie, pe care contribuabilul o primește la pensionare, suplimentar pensiei de stat. Pilonul II include toate sumele virate în acel cont de la momentul angajării până la pensionare, plus veniturile provenite din investiţiile fondurilor acumulate, pe care administratorul le face pe parcursul anilor. Ridicarea se poate face în tranșe lunare sau într-o singură tranșă. În cazul în care beneficiarul Pilonului II decedează înainte de a-și fi consumat toată suma acumulată, aceasta va fi dată moștenitorilor. În 10 ani s-au strâns la Pilonul II 41,7 miliarde de lei.

(P)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.