Advertorial: Duruș (USR) după decizia controversată pe tema revocării procurorilor șefi. Judecătorii de la CCR trebuie scoși în afara influențelor politice

Decizia Curții Constituționale prin care îl obligă pe președintele Iohannis să revoce procurorul șef al DNA, creând prin asta o supremație a ministrului Justiției asupra Președintelui continuă să stârnească multe poziții în presa națională și internațională.

Multe dintre aceste comentarii aduc în discuție subordonarea politică a judecătorilor de la CCR, ceea ce vine să pună într-o lumină nefavorabilă orice decizie iau aceștia. Este arhicunoscut faptul că Valer Dorneanu, președintele Curții, a fost membru PSD și parlamentar din partea acestei formațiuni. A ajuns judecător la Curte cu sustinerea politică a PSD. Judecătorul Marian Enache a fost și el parlamentar FSN, PDSR și PSD. Simona Maya Teodoroiu a fost numit judecător al CCR prin decizie a Senatului, de majoritatea PSD-ALDE. Mona Pivniceru a ajuns la Curte prin votul Camerei Deputaților, când majoritatea a fost deținută de USL. Petre Lăzăroiu a fost numit de Traian Băsescu, pe vremea când acesta era președintele României. Cei șase au votat pentru admiterea acțiunii formulate de ministrul Tudorel Toader.

,,E clar pentru toată lumea că sunt anumite subiecte sensibile pe care judecătorii de la Curtea Constituțională le filtrează prin prisma simpatiilor politice pe care le au, ca un fel de mulțumire pentru cei care i-au propus pe acel scaun. Noi, cei de la USR, am insistat, printr-o propunere legislativă, să înlăturăm orice eventuală presiune politică asupra judecătorilor din această Curte. Am propus ca persoanele care obțin un astfel de statut să nu fi fost membru unui partid politic în ultimii 9 ani înainte de numire. S-ar anula influența politică asupra lor. PSD-ALDE a votat împotriva aceste propuneri. Trecerea ei i-ar fi pus pe judecători sub prezumția de bună credință când luau o decizie. Acum, pe orice subiect important se pronunță Curtea, asupra judecătorilor planează prezumția de influență politică. Nu este firesc!” a spus deputatul USR de Maramureș, Vlad Emanuel Duruș, membru în Comisia Juridică a Camerei Deputaților.

Mai mult, după decizia CCR de miercuri, au apărut informații legate de unul dintre judecători, Petre Lăzăroiu, a cărui mandat ar fi neconstituțional. Acesta se află în al 10-lea an de mandat, deși Constituția prevede în art. 142, alin. 2: ,,Curtea Constituţională se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. În Decizia 136 din 20 martie 2018, publicată în Monitorul Oficial nr. 383 din 4 mai 2018, Curtea Constituțională a întărit ideea că mandatul unui judecător nu poate depăși, în nicio situație, 9 ani. În aceste condiții, președintele CCR, Valer Dorneanu, trebuia să-l notifice, încă din 20 martie, pe șeful statului că mandatul unuia dintre judecători a expirat și că trebuie să facă o nouă nominalizare. În lipsa acestui demers, Curtea Constituțională funcționează neconstituțional. Președintele Curții nu a pus în aplicare o Decizie a CCR, care odată publicată în Monitorul Oficial devine obligatorie.

(P)

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.