Advertorial: Garda de Mediu și Remin, părtașe la dezastrul ecologic. Lucrările de la Mina Brainer au aviz de conformitate, deși nu corespund

După accidentul ecologic de la Mina Breiner-Băiuț, unde în urma unui debușeu a fost poluat râul Lăpuș, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Maramureș (C.J.al GNM) au impus luarea unor măsuri de către Remin și Conversmin, societate care se ocupă de închiderea și ecologizarea perimetrelor miniere. Rolul acestor măsuri era de a reduce riscurile unor poluări viitoare. Astfel, așa cum se arată în „Nota de constatare” nr 149/30.03.2018, întocmită de Garda de Mediu, cele două societăți care au în gestiune situația de la Mina Breiner trebuiau, până la finalul lunii mai 2018, să „refacă digul de la galeria Breiner (cota +650)” și „refacerea canalizării apelor de mină”. Pe termen mediu, 30.06.2018, trebuie să construiască o stație de epurare pentru tratarea apelor de mină.

„Având în vedere că am adus în mai multe rânduri în atenția Parlamentului și a Guvernului ceea ce se întâmplă, în general, cu aceste deversări necontrolate și în, mod particular, situația de la Breiner, am considerat obligatoriu să văd ce s-a făcut din ceea ce au impus instituțiile statului. A fost o dezamăgire ceea ce am constatat. Calific chiar o bătaie de joc lucrările de „punere în siguranță”. Apele de mină ies libere din galerie. 30% intră printr-o țeavă spartă în 3 locuri, restul curg pe lângă „sistemul de canalizare”, care ar fi trebuit refăcut, conform notei de constatare. La acestă sursă de poluare deschisă au acces animalele celor din zonă și copiii. La dig nu a fost nicio intervenți. S-a construit un ponton din cofraje de tablă, pe care sunt așezați doi saci cu var. Unul dintre ei spart, cu varul împrăștiat pe acest „ponton”. Mă întreb dacă aceasta este metoda prin care se neutralizează cu var aciditatea apelor de mină?”, a comentat deputatul USR, Vlad Emanuel Duruș, situația de la Băiuț.

Acesta a trimis două adrese către Carda de Mediu și Remin (foto) prin care a cerut explicații legate de intervențiile care s-au făcut și dacă aceste sunt în concordanță cu ceea ce s-a solicitat prin „Nota de constatare”. Garda de Mediu a declarat „intervenția” conformă, afirmând că „apa de mină se evacuează din galerie în emisar (!!!) prin conducta de plastic din exterior”(!!!). Remin susține și ea că a făcut toate lucrările impuse, mai puțin refacerea digului pentru că….„acesta nu a fost afectat”(!!!).

Răspunsurile Gărzii de Mediu și ale Remin au fost catalogate de deputatul Duruș ca fiind un „funcționăresc, de birou”. „Impresia mea este că Garda de Mediu a făcut un răspuns funcționăresc, de birou. E imposibil să spui că apa curge prin conducte, când ea curge liber. O arată imaginile. Răspunsul a fost făcut în stilul „Notei de constatare” din martie. Și aceea a fost întocmită fără să aibă habar cei de la Gardă despre ceea ce s-a întâmplat acolo. Nu poți să scrii că trebuie refăcut un zid și azi să spui, <știți, zidul nu a fost afectat>. Dacă pot să înțeleg comportamentul celor de la Remin, dar nu pot să-i scuz, atitudinea celor de la Gardă mi se pare neprofesionistă și periculoasă. Ca și cetățean trebuie să am siguranța că Garda de Mediu îmi asigură dreptul la un mediu sănătos, atunci când acest lucru îmi este încălcat prin diverse acțiuni ale unor terți”.

Cât privește construirea unei stații de epurare a apelor de mină, aceasta depinde, spun reprezentanții Remin, de fondurile alocate de Guvern. Având în vedere că până la această ora nu s-a alocat nici măcar un leu, e imposibil ca investiția să fie finalizată la data stabilită în Nota de constatare.

Dacă Garda de Mediu nu-și respectă propria Notă, de ce ar respecta-o alții?

VEZI Răspunsurile Gărzii de Mediu și ale Remin:

Raspuns Garda de Mediu solicitare deputat Vlad E Durus

Răspuns Remin solicitare Vlad Duruș

 

(P)

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.