Advertorial: PSD-ALDE se pun la adăpost Revenirea la sistemul juridic sovietic

PSD-ALDE, prin deputatul Cătălin Rădulescu zis „Mitralieră” și cu complicitatea conducerii Camerei Deputaților au mai dat o lovitură bunelor moravuri și independenței justiției. Aceștia au „reușit” să treacă de Camera Deputaților, prin procedura adoptării tacite, trei proiecte legislative inițiate de Rădulescu, parlamentar condamnat definitiv în decembrie 2016 la un an și șase luni de închisoare cu suspendare.

Cel mai important proiect este cel al eliminării Președintelui României din procedura de numire a procurorilor de rang înalt. Atribuțiile au fost date Senatului, care primește și rolul de revocare a acestora. „Președintele, vicepreședintele și președinții de secții ai Înaltei Curți de Casație și Justiție sunt numiți de către Senatul României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii” spune propunerea….

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul general al Direcției Naționale Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorii șefi de secție ai acestor parchete, precum și procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și adjuncții acestora sunt numiți de Senatul României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul CSM…”

Revocarea se dorește să se facă tot de către Senatul României, la propunerea ministrului justiției, se arată în proiect.

Deputatul USR de Maramureș, Vlad Emanuel Duruș, membru în comisia juridică a Camerei Deputaților, a comentat textul trecut tacit de Camera Deputaților: „Este cazul tipic de subordonare politică a instituțiilor din justiție și a oamenilor care le conduc. Unei majorități politice din Senat i se dă dreptul să numească sau să revoce președinți și vicepreședinți ai instanțelor superioare sau procurorii șefi din diverse parchete generale. Toate acestea la propunerea ministrului justiției care este membru al majorității parlamentare. Vorbim inclusiv de încălcarea  independenței celor trei puteri ale statului. Prin această modificare i se dă supremație unei părți a puterii legislative asupra puterii judecătorești. Controlarea oamenilor de la cel mai înalt nivel al magistraturii înseamnă controlarea deciziilor pe care aceștia le vor lua în diverse dosare. Spre exemplu, cum va putea procurorul general al DNA sau al Parchetului de pe lângă ÎCCJ să pornească, nu doar acum, ci și pe viitor, o anchetă împotriva liderilor partidului sau partidelor care compun majoritatea, când numirea sau păstrarea lor în funcție depinde exclusiv de voința acestora? Mai aveau procurorii în lucru dosarele Microsoft, TelDrum, cel de mărturie mincinoasă al lui Tăriceanu sau multe altele în care se găsesc nume ale unor oameni politici importanți, dacă procurorii șefi erau la votul majorității PSD-ALDE? ”

Un alt proiect adoptat tacit de Cameră, semnat de 38 de parlamentari PSD, prevede că „apelul la Înalta Curte de Casație și Justiție soluționat de completul de 5 judecători, nu va putea fi declarat decât în favoarea inculpaților”.  Aceste propuneri legislative vor ajunge pe masa senatorilor, Senatul fiind cameră decizională în acest caz.

(P)

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.