ADVERTORIAL: Severica Covaciu, senator PMP  din Maramureș ia atitudine. Solicitare adresată Ministrului Mediului privind  măsurile luate și factorii responsabili pentru producerea  accidentelor  ecologice de  pe râul Săsar și râul Lăpuș

Severica Covaciu, senator PMP  din Maramureș ia atitudine. Solicitare adresată Ministrului Mediului privind  măsurile luate și factorii responsabili pentru producerea  accidentelor  ecologice de  pe râul Săsar și râul Lăpuș

Severica Covaciu, senator PMP  a adresat o solicitare  Ministrului Mediului , Grațiela Leocadia Gavrilescu, privind  măsurile  post accidente ecologice –comuna Băiuţ – Râul Lăpuş, zona Băii Mari – Râul Săsar din județul Maramureș:

Stimată doamnă ministru, în data de 27 martie 2018, în Comuna Băiuţ, Judeţul Maramureş, a avut loc un accident ecologic, cu un puternic impact negativ asupra mediului. Apele provenite de la fosta mină din localitate au inundat străzi şi gospodării, lăsând în urma lor cantităţi mari de minereu. Ulterior, apele au ajuns în râurile din zonă, afectând flora şi fauna. Chiar în acea zi, Râul Lăpuş a fost plin de peşti morţi, care pluteau pe suprafaţa apei. Accidentul produs la galeria Breiner a Minei Băiuţ a lovit şi Rezervaţia Naturală Cheile Lăpuşului, apele având un aspect roşiatic-portocaliu.

Vă pun în vedere faptul că nu este prima deversare accidentală de acest tip. În luna ianuarie, 2018, un fenomen similar s-a petrecut în zona Băii Mari, Râul Săsar fiind poluat cu ape provenind de la  tunelul minier Cavnic – Şuior – Baia Sprie. La acea dată, oficialii instituţiilor abilitate în a întreprinde verificări cu privire la impactul asupra mediului au precizat că situaţia nu prezintă niciun pericol. Poate acelaşi lucru l-am fi auzit şi acum, numai că peştii morţi ne arată că apele provenite din fostele perimetre miniere, în prezent nefolosite, sunt foarte nocive pentru mediu.

În acest context, vă rog să îmi puneţi la dispoziţie toate actele încheiate de instituţiile abilitate, în urma controalelor, verificărilor şi analizelor efectuate, cu privire la:

  • accidentul petrecut în data de 8 ianuarie, când Râul Săsar a fost poluat cu ape provenind din galerii miniere;
  • accidentul petrecut în 27 martie, când ape provenind din galeria Breiner a Minei Băiuţ au poluat Râul Lăpuş.

De asemenea, vă rog să îmi precizaţi care sunt măsurile luate în cazul accidentelor amintite anterior, care sunt factorii responsabili pentru producerea lor şi ce amenzi au fost aplicate.”

(P)

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.