Advertorial: Vlad Duruș (USR) după decizia CCR- Președintele României transformat în logofăt al ministrului Justiției

Advertorial: Vlad Duruș (USR) după decizia CCR- Președintele României transformat în logofăt al ministrului Justiției

Curtea Constituțională (condusă de fostul deputat PSD, Valer Dorneanu) a admis plângerea formulată de Guvern în care invoca un conflict instituțional după refuzul Președintelui de a o revoca pe Laura Codruța Koveși, procuror șef al DNA, la solicitarea ministrului Justiției, Tudorel Toader. Prin decizia dată, Curtea a reținut existența unei dispute constituționale între Președinte și Guvern. CCR a explicat printr-un comunicat decizia, invocând că „Președintele nu are putere discreționară proprie. Președintele trebuie să emită decretul de revocare a Laurei Codruța Koveși”.

Deputatul USR Maramureș, Vlad Emanuel Duruș, membru în Comisia juridică a Camerei Deputaților, a comentat acid decizia CCR: „Curtea își contestă deciziile anterioare cu privire la atribuțiile Președintelui. Până acum, spunea că e un factor de decizie, acum îl transformă într-unul de execuție. Practic, îl subordonează pe Președinte ministrului juștiției. Prin această decizie, subordonați devin și procurorii din CSM, pentru că Ministrul Justiției primește puteri discreționare. Se înțelege că orice dispune în acest moment Ministrul Justiției, nu mai poate opri nici CSM, nici Președintele.

Președintele României devine un fel de logofăt al ministrului Justiției. Decizia este una periculoasă. Se vede că e luată pe linia intențiilor PSD-ALDE. La numire, Președintele este cel care are rolul constituțional de a numi procurorii șefi. Dacă nu-i numește, persoana nu devine automat procuror șef doar la propunerea ministrului. Pe principiul similitudinii, același rol trebuie să-l aibă și la revocare”.

Ministrul Justiției a propus revocarea procurorului șef al DNA în 2 februarie a.c.. Propunerea ministrului a primit aviz negativ din partea CSM, câteva săptămâni mai târziu. În urma acestui aviz, Klaus Iohanis a decis să nu o revoce pe Koveși din funcție.

(P)

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.