Ai așa ceva pe unghiile de la mâini? Iată ce boli grave ai putea avea

Dincolo de aspectul estetic, unghiile sunt un important indicator al stării de sănătate. Ele pot ascunde diferite probleme serioase de sănătate, de la boli cardiace și tulburări metabolice până la carențe nutriționale sau sensibilități ale sistemului imunitar.

Unghiile pot oferi un indiciu asupra sănătății generale. Dacă în organism se întâmplă ceva, unghiile ar putea începe să se schimbe și să apară anumite striații. Dungile fine, paralele, care se observă pe unghii, pot reflecta scăderea imunității, hipotiroidismul sau lipsa de fier, potrivit The Healthy.

Profită acum : Ofertă de nerefuzat

Ofertă de nerefuzat . Cum facem un concediu reușit cu bani puțini!

Oferta de nerefuzat  la President Hotel & Resort**** din Băile Felix

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

Oferte Speciale pentru Revelion in Tara si in Strainatate!

Profită acum: Vara în luna decembrie

ATP Motors. Campanii de nerefuzat. Noi  îți găsim soluția!

Ce înseamnă striațiile verticale
Liniile care merg de la baza unghiei până la vârf sunt cea mai comună formă de striație a unghiilor, afectând aproximativ 20% dintre adulți. În majoritatea cazurilor este doar un semn de îmbătrânire, spune Ivy Lee, dermatolog din Pasadena, California. Unghiile sunt alcătuite în mare parte din keratină, o proteină care se găsește și în păr și în stratul exterior al pielii.

În același mod în care pielea devine mai uscată iar părul se simte mai aspru, și unghiile se modifică odată cu înaintarea în vârstă, deoarece organismului îi este mai greu să rețină umiditatea.

Alte modificări ale unghiilor
Dacă observați alte modificări la nivelul unghiilor, cum ar fi schimbarea culorii, ar trebui să consultați un medic, spune dr. Lee. În cazuri rare, striațiile unghiilor ar putea fi un semn de anemie, artrită reumatoidă sau chiar de probleme cardiovasculare, potrivit cercetărilor publicate în Indian Dermatology Online Journal.

Semn al unei deficiențe de nutrienți, precum proteinele sau acidul folic
O singură striație în mijlocul unghiei ar putea fi un semn al unei deficiențe de nutrienți, precum proteinele sau acidul folic.

De asemenea, aceste modificări pot apărea și la persoanele cu sindromul intestinului iritabil, alergii, intoleranță alimentară, tot din cauza asimilării deficitare a nutrienților.

Striațiile unghiilor nu sunt doar legate de piele. Ele pot fi și un semn al altor probleme sistemice. De exemplu, o tiroidă supraactivă sau subactivă poate afecta hormonii responsabili de creșterea unghiilor, a pielii și a părului.

De asemenea, dacă unghiile încep să devină mai subțiri, decolorate sau deformate, este bine să faceți o vizită la dermatolog pentru a vedea care este problema reală, spune dr. Lee.

Când apar striațiile orizontale
Striațiile orizontale sunt mai puțin obișnuite. Cunoscute sub denumirea de “liniile lui Beau”, pot indica faptul că există o problemă în organism sau ar putea fi urma unei răni din trecut. Dacă toate cele 20 de degete, inclusiv cele de la picioare, prezinta ”liniile lui Beau”, ar putea indica o infecție precum pneumonia, sifilisul sau probleme cu inima sau ficatul.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.