ALDE a contribuit esențial la dezvoltarea țării și la creșterea bunăstării românilor

Prezentarea bilanțului la încheierea unui mandat este un gest de respect față de cei care ne-au ales. Modul în care promisiunile noastre au fost îndeplinite poate legitima, în fața electoratului, dorința reprezentanților noștri de a obține încrederea electoratului pentru viitorul mandat.

Acest bilanț este cu atât mai necesar cu cât ALDE a participat în perioada 2017 – 2019 la coaliția de guvernare. Programul nostru politic pentru legislatura 2016 – 2020 a fost axat pe principalele direcții ale unei politici liberale: dezvoltarea avuției naționale, astfel încât în perspectivă România să devină a șaptea putere economică a Europei, susținerea capitalului românesc și a investițiilor, reducerea fiscalității, sporirea locurilor de muncă, creșterea veniturilor și a bunăstării generale a românilor.

Pentru fiecare dintre aceste obiective guvernarea din care a făcut parte ALDE a avut realizări importante.

*Dezvoltarea avuției naționale

– Produsul Intern Brut al României a fost în 2019 de 1053 mld lei față de 759 mld lei în 2016, o creștere nominală remarcabilă de cca 39%. Această creștere se menține și atunci când e vorba de estimarea în euro: PIB a crescut de la 169 mld euro în 2016 la 223 mld euro în 2019.

– România a urcat încă două poziții în clasamentul european, depășind Produsul Intern Brut al Cehiei și Portugaliei.

– Datoria publică a României a scăzut de la 37,3% din PIB la 34,1% din PIB.

– Standardul de viață al românilor a crescut considerabil în raport cu media Uniunii Europene. Dacă în 2016 PIB/loc în funcție de paritatea puterii de cumpărare era de 60%, el a urcat în 2019 la 69% față de media Uniunii Europene.

*Susținerea investițiilor și a capitalului românesc

– A fost înființat programul Start-up Nation destinat stimulării înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii.

– A fost continuat și dezvoltat Programul Național de Dezvoltare Locală, un amplu program de investiții pentru infrastructura locală. PNDL II, lansat în 2017, a dus la construirea a mii de obiective de interes

local privind rețeaua școlară, sanitară, locativă, de drumuri, de servicii publice etc.

– Pentru prima oară în ultimele decenii numărul salariaților a depășit 5 milioane iar rata șomajului a scăzut de la 5,9% la 3,9% fiind cea mai scăzută din 1992 încoace.

– Capitalul românesc din agricultură a fost sprijinit prin numeroase programe de finanțare nerambursabilă.

– Subvențiile pentru fermieri au fost acordate adesea în avans, iar producțiile agricole au atins recorduri istorice, producția de cereale atingând, în 2019, 30 de milioane de tone.

– Investițiile străine directe s-au situat, în anii 2017 – 2019, la nivelul de 15,3 mld euro, în anii 2018 și 2019 atingând cel mai important nivel din 2008 încoace.

*Scăderea fiscalității

– Nivelul Taxei pe Valoarea Adăugată standard a scăzut de la 20% la 19%.

– Impozitul pe venit a scăzut de la 16% la 10%.

– A fost eliminată taxa Radio – Tv.

– A fost redusă TVA pentru o seamă de produse alimentare.

– A fost redusă acciza la motorină pentru transportatori.

– Au fost scutite de plata CAS persoanele care primesc indemnizație de creștere a copilului sau indemnizație de concediu de acomodare în vederea unei adopții, precum și persoanele cu venitul minim garantat.

– A fost eliminat CAS si CASS pentru pensiile sub 2.000 lei

*Creșterea veniturilor

– Salariul mediu net pe economie a urcat de la 2046 lei în 2016 la 3179 lei în 2019, ceea ce înseamnă o creștere de 55,4%, cu mult mai mare decât rata cumulată a inflației, de numai 10%.

– Salariul minim net a crescut de la 875 lei la 1385 lei.

– Pensia minimă a crescut de la 400 de lei la 704 lei.

– Punctul de pensie a crescut de la 875 lei la 1265 lei.

– Au fost acordate vouchere de vacanță și indemnizații de hrană tuturor bugetarilor.

– A fost asigurată gratuitate pe mijloacele de transport studenților.

– A fost triplat salariul net al medicilor.

– A crescut cu 40% indemnizația pentru veteranii de război.

– A fost acordat un salariu minim de 3000 de lei net pentru cei care lucrează în construcții.

– Indemnizația minimă de creștere pentru copiii în vârstă de până la 2 ani a fost majorată de la 800 de lei la 1265 de lei.

– Au fost majorate indemnizațiile pentru persoanele cu handicap.

Acestea sunt completate de numeroase acțiuni de susținere în domeniile sănătății, educației și culturii. Trebuie, de asemenea, remarcat, modul exemplar în care Guvernul s-a achitat de responsabilitățile ce-i reveneau în cadrul Președinției României a Consiliului European (semestrul I/2019).

Tuturor acestor realizări putem să le adăugăm, ca o confirmare a conduitei responsabile a liderilor ALDE, evocarea Guvernării 2004-2008, când, în timpul mandatului de prim-ministru al lui Călin Popescu-Tăriceanu, România a înregistrat o seamă de recorduri neegalate încă în ce privește creșterea Produsului Intern Brut, rata investițiilor și nivelul investițiilor străine directe, creșterea locurilor de muncă, creșterea veniturilor salariale și a pensiilor, scăderea datoriei publice și creșterea rezervelor valutare.

Ne manifestăm speranța că experiența și priceperea pe care le-am acumulat și pe care le împărtășim acum și mai tinerilor noștri candidați din ALDE, precum și respectul pentru îndeplinirea promisiunilor electorale vor contribui la decizia pe care o veți lua la alegerile care se apropie.

Președinte ALDE Maramureș,

CORNELIA NEGRUȚ

Comandat de ALDE, Executant: Maramures Jurnal SRL, cod AEP- 21200063.

 

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.