ALEGERI LOCALE PARŢIALE. Lista localităţilor care nu mai au primar la nouă luni de la alegeri

ALEGERI LOCALE PARŢIALE. Lista localităţilor care nu mai au primar la nouă luni de la alegeri

ALEGERI LOCALE PARŢIALE. 32 de localităţi din România se află în situaţia de a trebui să-şi aleagă un nou primar la mai puţin de un an de la alegerile locale din iunie 2016. Cauzele sunt diverse: de la „migrarea” alesului într-o funcţie mai bună (deputat sau senator), până la cauze penale (condamnare la închisoare) sau naturale (deces). RomaniaTV.net vă prezintă lista localităţilor unde trebuie organizate alegeri locale parţiale pentru funcţia de primar.

Ministerul Afacerilor Interne a transmis pentru RomaniaTV.net lista localităţilor din ţară unde trebuie organizate alegeri locale parțiale pentru funcția de primar, ca urmare a faptului că primarul ales pe 5 iunie 2016 nu mai este în funcţie.

Sunt 32 de localităţi (comune şi oraşe) aflate în această situaţie, însă ministerul nu a putut preciza o dată la care vor fi organizate alegeri în aceste localităţi. Potrivit legii alegerilor locale, „în cazul unor alegeri parţiale, data desfăşurării acestora se stabileşte cu cel puţin 35 de zile înaintea votării”. Guvernul nu a stabilit o dată pentru organizarea acestora, astfel că localităţile sunt conduse în continuare de cei care au preluat sarcinile primarului, viceprimarii.

Cea mai mare localitate rămasă fără primar este Craiova, unde Lia Olguţa Vasilescu, aleasă cu un procentaj covârşitor (peste 60%), a părăsit primăria pentru un mandat de deputat obţinut în decembrie 2016 (între timp a fost numită şi ministru al Muncii în Guvernul Grindeanu).

La Târgu Jiu, primarul ales Florin Cârciumaru a ajuns senator, în urma alegerilor parlamentare din decembrie 2016. Aceeaşi situaţie şi în alte localităţi, inclusiv comune, unde primarii aleşi în iunie au obţinut şi un mandat de parlamentar în decembrie.

Sunt cazuri în care primarul ales a câştigat şi un loc în Consiliul Judeţean şi a optat pentru conducerea Consiliului Judeţean (Adrian Veştea, primar ales la Râşnov, este preşedintele CJ Braşov).

Nu numai cei care au optat pentru altă funcţie aleasă au părăsit postul de primar, ci şi cei care au devenit incompatibili în urma unor condamnări penale.

Unul dintre cele mai scurte mandate l-a avut primarul orașului Fierbinți Târg (jud. Ialomiţa). Iusein Iuksel a fost condamnat definitiv la 4 luni de închisoare cu suspendare pe 3 iunie 2016, cu doar două zile înainte de alegerile locale din 5 iunie. Candidatura sa însă apucase să fie validată de Biroul Electoral, aşa că Iusein Iuskel a câştigat alegerile direct din poziţia de incompatibil. Pe 29 iunie prefectul judeţului Ialomiţa a semnat ordinul de încetare a mandatului de primar al lui Iusein Iuskel.

Cele mai tragice situaţii sunt cele din localităţile unde primarul ales în iunie 2016 a decedat la puţin timp după preluarea mandatului.

Primarul comunei Șieu (jud. Bistriţa Năsăud), Olimpiu Iuga Napeu, care în iunie 2016 obținuse al treilea mandat, a decedat la vârsta de 49 de ani, în urma unui infarct, după nici două luni de mandat.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.