Ambasadorul Federației Ruse în România, Valery I. Kuzmin alături de primarul Cătălin Cherecheș în demararea de  noi oportunități de afaceri și cooperare în diferite domenii  din  Baia Mare

Ambasadorul Federației Ruse în România, Valery I. Kuzmin alături de primarul Cătălin Cherecheș în demararea de  noi oportunități de afaceri și cooperare în diferite domenii  din  Baia Mare

Vineri,  15 februarie 2019, Baia Mare a fost vizitată de ambasadorul extraordinar plenipotențiar al Federației Ruse în România, Valery I. Kuzmin.

Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, a declarat  :

“Am avut onoarea de a fi vineri, 15 februarie 2019, gazda Ambasadorului extraordinar plenipotențiar al Federației Ruse în România, Excelența Sa Valery I. Kuzmin, cu ocazia vizitei în municipiul Baia Mare. Discuțiile noastre s-au axat pe proiecte din zona economică, însă și pe cele din sfera educației și culturii.

Reprezentanții mass media care au participat la conferința de presă susținută cu această ocazie au pus diverse întrebări la care Excelența Sa, ambasadorul Valery Kuzmin a răspuns cu cea mai mare deschidere, demonstrând încă o dată că Federaţia Rusă este deschisă comunicării pe marginea oricărui subiect. Eu am ţinut să subliniez clar că în Baia Mare și în Maramureș sunt binevenite orice fel de investiții, indiferent de zona de proveniență a banului. Trebuie respectate însă niște reguli, reguli pe care le avem ca și comunitate: cea mai importantă regulă, respect față de mediu. Chiar dacă astăzi avem o pâine pe masă, mi-aș dori ca aceia care o mănâncă să o facă sănătoși fiind. Și să nu permitem ca în România să se mute tot felul de entități economice care nu mai respectă normele de mediu în altă parte și li se permite aici, într-un mod disprețuitor față de cetățenii care locuiesc aici. Vreau să vă menționez un exemplu: a existat un accident ecologic în anul 2000 și pe care l-a generat o societate australiană și cu alte tipuri de parteneriate vest- europene. După ce a creat acest dezastru, societatea a fost cumpărată într-un final de către o companie rusă. În momentul în care am făcut un referendum local și am explicat societății respective că această comunitate își dorește pe lângă dezvoltare economică și respectarea unor norme de mediu, societatea respectivă care a investit foarte mulți bani pentru a cumpăra acea bază industrială, a hotărât să se retragă. Asta este o chestiune care ține de un echilibru, de respect și, din momentul acela, am înțeles că putem avea în oamenii de afaceri din Federația Rusă parteneri serioși care înțeleg și nevoile comunității, dar și dezvoltarea economică și profitul. Să nu uităm că unele dintre cele mai mari companii miniere sunt în Federația Rusă, iar noi avem o istorie, din păcate curmată de intrarea noastră în Uniunea Europeană aici, în Maramureș, unde părinții noștri, vreo 30.000, au fost trimiși acasă din mine și au fost nevoiți să plece să își câștige pâinea în altă parte. În Spania la cules de căpșuni, în Italia în construcții.Cred că resursele ni le-a dat Dumnezeu tocmai pentru a le exploata, însă exploatarea resurselor întotdeauna în respect față de mediul înconjurător și față de generațiile care vin. Aici putem, cred eu, genera la un moment dat un parteneriat foarte solid, cu investitori de orice fel, care să înțeleagă ce înseamnă dezvoltare durabilă și sustenabilă.

Îi mulțumesc Excelenței Sale pentru vizită și pentru buna colaborare de până acum.”

Ambasadorul Valery I. Kuzmin a declarat ziariștilor prezenți la conferința de presă : “ Dragi prieteni, sunt bucuros să vizitez Baia Mare și Maramureș pentru a doua oară de când mi-am început misiunea în România. Este o vizită prietenească, în care discutăm despre noi oportunități de cooperare. Am făcut recent o evaluare a cifrei de afaceri comerciale dintre România și Rusia și avem o satisfacție că această cifră în 2018 a crescut cu 25 de procente și a atins suma de 5 miliarde de euro. Nu este cea mai mare sumă din istorie, însă este totuși un trend pozitiv pentru care ne bucurăm. În ceea ce privește Maramureșul, căutăm noi oportunități de afaceri și de cooperare în diferite alte domenii. Spre exemplu, am reușit anul trecut să organizăm un festival al filmului rus în România, chiar aici în Baia Mare, pentru prima dată în istoria recentă. Am discutat cu domnul primar Cherecheș despre o serie de viitoare proiecte în diverse domenii cum este educația, și desigur și în domeniul economic. Noi credem, și reiterez asta mereu, că sunt sancțiuni impuse în mod ilegal de către Uniunea Europeană în anumite sectoare, însă ele nu interzic cooperarea și asocierile în multe alte sectoare ale economiei în care se poate coopera, în beneficiul ambelor națiuni. Noi, în Rusia, căutăm să menținem bune relații cu vecinii noștri și continuarea relațiilor economice care există de secole”.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.