Ambulanţa are prioritate!

ambulanta-cu-pacient-lovitLa intersecţia bulevardelor Bucureşti cu Republicii a avut loc sâmbătă dimineaţa un grav eveniment rutier.

Un băimărean de 29 de ani a condus la ora 07.18 un autoturism înmatriculat în Italia pe bulevardul Bucureşti. La intersecţia semaforizată cu bulevardul Republicii a pătruns în intersecţie pe culoarea verde a semaforului şi a intrat în coliziune cu o ambulanţă. Aceasta transporta o pacientă în regim de urgenţă, avea în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă şi sonoră şi a pătruns în intersecţie pe culoarea roşie a semaforului.

În urma impactului, toţi cei aflaţi în ambulanţă, pacienta, şoferul, medicul şi asistentul medical, au suferit leziuni corporale. Pacienta, o femeie de 70 de ani, din localitatea Coltău care, în momentul producerii accidentului, se afla pe targă, asigurată cu centurile de siguranţă, a decedat la ora 10.00. Urmează să se efectueze necropsia şi să se stabilească dacă există raport de cauzalitate între deces şi leziunile suferite în timpul accidentului.

Cei doi conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest şi s-a constatat că nu se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice. Băimăreanului de 29 de ani i-a fost reţinut permisul în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 60 de zile.

Cercetările continuă urmând ca la finalizarea acestora să se propună măsuri legale.

Poliţiştii maramureşeni reamintesc cetăţenilor obligativitatea de a acorda prioritate ambulanţelor şi autospecialelor aparţinând poliţiei şi pompierilor atunci când acestea se află în misiune şi au semnalele acustice şi luminoase pornite.

 Conducătorii auto care nu respectă aceste reguli fie în mod intenţionat fie involuntar (din cauză că atenţia le este distrasă de muzica dată la un volum prea mare, vorbitul la telefon, etc.) pun în pericol atât vieţile lor cât şi pe cele ale celorlalţi participanţi la trafic.

Unii şoferi frânează sau opresc autovehiculul exact în locul în care se află când aud semnalele sonore însă, cea mai bună soluţie este să elibereze calea.

Potrivit prevederilor art. 37 din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice,

,,(1) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea şi la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roşie şi sonore.

    (2) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să reducă viteza, să circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare şi să acorde prioritate la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră şi sonore.

    (3) În situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2), pietonilor le sunt interzise traversarea şi circulaţia pe carosabil până la trecerea vehiculelor respective”.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.