ANUNŢ-BOMBĂ despre FACTURILE ROMÂNILOR! SE întâmplă peste o lună

Companiile de energie din România vor ca utilizatorii să plătească toate facturile înainte de a-şi schimba furnizorulCampania va fi multianuală şi începe din 1 iulie, în contextul în care liberalizarea completă a pieţei de gaze şi electricitate pentru clienţii casnici din România intră în linie dreaptă. Toate costurile acestei campanii se vor regăsi în facturile consumatorilor.

Furnizorii de energie electrică şi de gaze vor porni o campanie de informare a clienţilor lor privind drepturile ce li se cuvin în relaţia cu ei, tarifele practicate, precum şi furnizarea de date şi informaţii din factura la utilităţi, potrivit unui proiect de ordin al ANRE, reglementatorul pieţei de energie din România. Această campanie va porni de la 1 iulie şi va continua până în 2018, data la care piaţa de gaze pentru consumatorii cansici va fi în întregime liberalizată, termenul pentru piaţa de electricitate pentru consumatorii casnici fiind în 2017.

Proiectul de ordin este lansat în dezbatere publică pentru 30 de zile.

Fiecare furnizor de electricitate sau gaze de pe piaţa reglementată, cu peste 100 de clienţi, va trebui să aloce anual bani pentru campanie în limita a 1% din costurile proprii anuale ale companiilor, aferente activităţii de furnizare reglementată, pentru furnizarea de energie electrică, şi în limita a 0,5% din costurile de furnizare reglementată, pentru furnizarea de gaze. În România, există patru mari furnizori de energie electrică pe piaţa reglementată, Enel, CEZ, E.ON şi Electrica. Pe piaţa reglementată de gaze, sunt doi furnizori majori, GDF Suez şi E.ON. Toate aceste companii laolaltă rulează afaceri de peste 1 miliard de euro în furnizarea reglementată de gaze naturale şi electricitate, deci vor putea să alocemilioane de euro în această „mega-campanie” de informare a clienţilor. Mai ales că toate cheltuielile le vor transfera consumatorilor casnici, pentru că reprezintă costuri justificate recunoscute de către ANRE. „Păi, nu e normal? Operatorul descarcă toate aceste costuri în factura consumatorului. Noi îi obligăm să facă  această informare, ei o fac pe banii lor, apoi îşi recuperează costurile în factura clienţilor”, a spus, pentru ECONOMICA.NET, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE.

Impactul acestei campanii de informare în preţul la curent sau gaze pe care îl plătim acasă este însă insignifiant. Din estimările lui Havrileţ, factura va creşte cu un procent de circa 0,01%.

„Activitatea de informare a clienţilor finali se realizează, în principal, prin următoarele modalităţi:

publicarea pe pagina proprie de internet
– afişarea la punctele unice de contact
publicarea în mass-media scrisă naţională şi/sau locală
– transmiterea de materiale informative către clienţii finali
– răspunsuri în scris, pe format hârtie sau e-mail, sau telefonic, la întrebările clienţilor finali”,

se arată în proiectul de ordin al ANRE.

Potrivit documentului, informarea clienţilor trebuie să conţină:

– drepturile şi obligaţiile clienţilor finali
preţurile şi tipurile de tarife practicate
– modalităţile de măsurare, facturare, conţinutul facturii şi mijloacele de plată
– principalele clauze ale contractului de furnizare
– modul de soluţionare a plângerilor
procedura, etapele şi documentele necesare procesului de schimbare a furnizorului
– principalele acte normative care reglementează domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale, relevante pentru clienţii finali.

Furnizorul, de două ori într-un an calendaristic, prin intermediul mass-media scrisă, are obligaţia de a informa asupra domeniiilor principale, enumerate mai sus, ce trebuie aduse la cunoştinţa clienţilor. Mai mult, fiecare furnizor trebuie să înfiinţeze şi să actualizeze o pagină proprie de internet, care să conţină toate informaţiile impuse de ANRE şi prezentate mai sus de publicaţia noastră.

„”Românul va trebui să ştie exact ce plăteşte în factură şi cum să-şi aleagă cea mai bună ofertă de pe piaţă”, mai spune Havrileţ.

Dacă furnizorul nu îşi informează din timp clientul cu privire la orice modificare de preţ, de mod de facturare, de încasare sau alte condiţii contractuale, acesta din urmă poate renunţa imediat la contract fără a plăti despăgubiri, se arată în Anexa la proiectul de lege ANRE. „Dacă dreptul dumneavostră de a fi informat vă este încălcat, vă puteţi adresa ANRE”, se mai arată în textul documentului.
Toate demersurile făcute de furnizorii de gaze şi electricitate, însoţite de documentele corespunzătoare, trebuie depuse la sediul ANRE pentru verificare şi avizare.

Piaţa de energie electrică pentru consumatorii casnici va conţine, de la 1 iunie, un procent de 50% de energie achiziţionată din piaţa liberă. Practic, peste o săptămână, piaţa locală este la jumătatea drumului pentru liberalizarea totală, programat a se termina în 2017. Piaţa similară de gaze se va liberaliza gradual până la sfârşitul lui 2018.
În acest moment, preţul energiei electrice în factura pentru gospodării contează în proporţie de doar o treime, restul fiind distribuţie, transport, marja furnizorului, precum şi o serie întreagă de taxe şi tarife reglementate. La gaze, procentul gazului, ca marfă, în factură, este de 46%, restul până la 1005 reprezentând componentele distribuţie, trasnport, înmagazinare, marja furnizorului, plus o serie întreagă de alte taxe şi tarife reglementate.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.