Anunţ şocant de la Wizz Air pentru România: Dispare!

Wizz Air, cea mai mare companie aeriană de pe plan local, a transportat anul trecut 6,8 milioane de pasageri în și dinspre România, mai mult decât Tarom și Blue Air la un loc. Pentru anul acesta are programată o capacitate de 8,8 milioane de locuri. Factorul de încărcare al avioanelor depășește 90%, a anunțat Jozsef Varadi, CEO Wizz Air, într-o conferinţă de presă la București.

Wizz Air a reușit în ultimii ani să depășească compania națională Tarom în ceea ce privește numărul de pasageri transportați. Astfel, unul dintre trei pasageri care au ales anul trecut zborurile cu avionul au fost cei transportați de Wizz Air.

Din București, compania a transportat 3,1 milioane de pasageri, iar pentru acest an sunt programate 4 milioane de locuri spre vânzare, în creștere cu 18% față de anul trecut. La nivel național, compania va oferi 8,8 milioane de locuri la vânzare și va mai adăuga trei avioane bazelor din România. Un avion va veni la București în luna iunie. Tot atunci un alt avion va fi alocat bazei din Sibiu, iar în iulie un altul la cea din Iaşi. În total, Wizz va avea 24 de avioane alocate României, ceea ce înseamnă circa 25% din întreaga capacitate.

În plus, 20% din afacerile Wizz sunt generate de piața locală. Listată pe bursa de la Londra, compania aeriană a înregistrat în prima jumătate a anului financiar care s-a încheiat la 30 septembrie 2017, o cifră de afaceri de 1,14 miliarde de euro şi un profit de 288,6 milioane de euro.

Întrebat dacă Wizz Air va face același lucru și va recunoaște sindicatele, așa cum a făcut competitorul Ryanair, care în toamna anului trecut s-a văzut nevoit să anuleze mai multe zboruri din cauza unei greve a piloților, Jozsef Varadi spune că nu crede în această formă de organizare și că în România, 70% din forța de muncă are apartenență la sindicate, în timp ce în Polonia procentul este de 15%.

„Eu nu cred că sindicatele sunt calea cea mai potrivită de a rezolva lucurile. Cred că se apelează la această formă de organizare ca o măsură atunci când lucurile nu merg bine într-o companie. Într-o sală alăturată am avut o întâlnire cu membri ai echipajului și însoțitorii de zbor, care se întalnesc cu conducerea și discută problemele și îngrijorările pe care le au. Eu cred într-un dialog deschis. Sindicatul nu face altceva decât să tragă în jos performanțele financiare ale unei companii, eficiența şi managementul timpului’, a declarat CEO-ul Wizz Air.

Și ca să ofere un exemplu, directorul companiei s-a referit la Tarom, care are o cotă de piață la jumătate față de cea a Wizz: 15,9% față de 34,7%.

„Uitați-vă la Tarom. Piloții poate că se simt mulțumiți acolo pentru că fac parte dintr-un sindicat. Cu tot respectul, dar este o doar o chestiune de timp până când Tarom va disparea de pe piață. Acesta este compania voastră națională care are 15% din piață, Blue Air este companie mai mare și Ryanair începe să fie o companie mai mare. Nu e o problemă doar pentru Tarom, este o problemă la nivel global”, mai adaugă Varadi.

Datele prezentate de Wizz Air, referitoare la cotele de piață, au fost calculate în funcție de capacitatea oferită în luna ianuarie 2018. Cu o cotă de 34,7%, Wizz este urmată de Tarom și Blue Air cu 15,9%, Ryanair cu 10,2%, iar 23,3% din traficul de pasageri este asigurat de celelalte companii.

Pe de altă parte, raportul administratorilor Tarom pentru rezultatele financiare din 2015, primul publicat după mulţi ani, arată că pătrunderea operatorilor low-cost pe piaţa internă, dar şi rutele lansate de atunci nou-venitul Ryanair, s-au numărat printre cauzele care au dus la reducerea veniturilor Tarom.

„Oferta majorată de locuri de pe piaţă a condus la scăderea nivelului tarifelor oferite, ceea ce a dus la scăderea venitului mediu realizat”, se mai arată în documentul citat. 2016 a fost al nouălea an cu pierderi pentru Tarom, iar unul dintre motivele invocate a fost retragerea din flotă a celor două avioane A310, care a redus cu 20% capacitatea companiei.

Wizzz Air Wizz Air a anunţat în urmă cu trei zile intrarea pe piaţa din Austria, cu zboruri de la Viena spre 17 destinaţii, însă Bucureştiul nu este, încă, pe harta noilor zboruri.

Wizz Air va deschide baza austriacă cu o aeronavă Airbus A320 în iunie, care va fi urmată de alocarea a două alte aeronave Aribus A321 în noiembrie. Baza de la Viena se extinde rapid, astfel că Wizz Air va opera în total 17 rute noi din capitala austriacă în 2018.

Anunţul vine după ce luna trecută, compania austriacă Fly Niki a intrat în insolvenţă. Motivul pentru care Fly Niki a apelat la insolvenţă se datorează retragerii ofertei Lufthansa de a cumpăra subsidiara Air Berlin.

Wizz Air este cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa Centrală şi de Est, care operează o flotă de 88 de aeronave Airbus A320 şi A321 şi oferă mai mult de 550 de rute de la 28 de baze, ce asigură conexiunea între 145 de destinaţii din 44 de ţări. Wizz Air are peste 3.500 de angajaţi şi a transportat 28,2 milioane de pasageri în 2017.

Sursa: economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.