Apare o nouă POLIŢIE în România! Mai sunt câteva zile

Apare o nouă POLIŢIE în România! Mai sunt câteva zile

Ultima lună pentru cei cărora instanţa le confiscă averile. Agenţia care se va ocupa de recuperarea prejudiciilor devine funcţională.

La finele acestei luni, Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), instituţia creată în 2015 cu scopul de a recupera prejudiciile produse prin infracţiuni, va deveni operaţională. Astfel, va putea prelua în administrare bunurile mobile confiscate de la persoanele condamnate cărora justiţia le impută un prejudiciu. Până acum, această misiune a fost îndeplinită de ANAF care a obţinut din valorificarea bunurilor confiscate aproximativ 21 de milioane de lei.

Din 27 martie, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), instituţia creată în 2015 cu scopul de a recupera prejudiciile produse prin infracţiuni, va deveni operaţională şi va putea prelua în administrare bunurile mobile confiscate cu valoare individuală de peste 15.000 euro.

Aceasta după ce instituţia a identificat 199 clădiri în 38 de județe și municipiul București şi 192 terenuri în 40 de județe și municipiul București unde va stoca bunurile indisponibilizate. De asemenea, 16 unități militare dezafectate ar putea fi reabilitate și utilizate de către ANABI pentru depozitarea bunurilor indisponibilizate. Aceasta era una dintre condiţiile pe care instituţia trebuia să le respecte, potrivit legii, pentru a putea efectiv să preia în custodie bunurile confiscate la solicitarea procurorului sau a instanţei de judecată.

„La solicitarea procurorului sau a instanţei de judecată, Agenţia depozitează temporar şi administrează bunurile mobile indisponibilizate a căror valoare individuală depăşeşte, la momentul dispunerii măsurii asigurătorii, echivalentul în lei al sumei de 15.000 euro; în acest scop, Agenţia este numită custode”, au explicat pentru ECONOMICA.NET oficialii instituţiei.

Agenția nu deține atribuții privind valorificarea bunurilor imobile.

Aproximativ 250 de bunuri ar putea intra în custodia ANABI

Din datele centralizate de ANABI aferente lunii octombrie 2016, în cauzele aflate în curs de urmărire penală erau instituite aproximativ 7.000 de măsuri asigurătorii (asupra unor sume de bani, bunuri mobile şi bunuri imobile), dispuse în 1061 de dosare penale de 160 unităţi de parchet. Din acestea, 247 bunuri îndeplineau criteriul valoric de 15.000 euro, putând face obiectul unor cereri de preluare în administrare de către Agenție în 2017.

Ce s-a confiscat până acum

Având în vedere că până la finele acestei luni ANABI nu va fi funcţională, valorificările bunurilor mobile confiscate în urma deciziilor instanţelor de judecată au fost realizate de către ANAF prin Direcția Generală Executări Silite Cazuri Speciale. Instituţia a preluat astfel, în perioada februarie – decembrie 2016,  10 cereri de valorificare a unor bunuri mobile (11 vehicule,  minereuri feroase și deșeuri neferoase, stocuri de marfă – electrocasnice, dar și arbori – 70 mc de material lemnos). Din acestea, până în prezent au fost soluționate două cereri de valorificare anticipată: – 19.080 kg deșeuri de cupru pe care s-au obţinut, prin licitaţie, 238.500 lei, plus cota de 3% privind contribuția la Fondul de Mediu (7.155 lei); şi 8 autoturisme pentru care s-au încasat 252.719 lei. Toate celelalte bunuri sunt în procedură de preluare, evaluare sau valorificare, potrivit raportului de activitate al ANABI.

De asemenea, din datele ANAF, pe parcursul anului 2016 instanțele judecătorești au transmis în vederea punerii în executare un număr de 491 hotărâri definitive. Prin aceste hotărâri s-a dispus confiscarea și intrarea în proprietate privată a statului, printre altele, a cinci imobile, bunuri mobile, 1 milion de lei, dar şi a unor metale şi pietre preţioase.

21 de milioane de lei a obţinut statul din valorificarea bunurilor confiscate

În ceea ce priveşte situaţia imobilelor confiscate, din datele ANAF, la 31 decembrie 2016 existau 35 de astfel de imobile din care 24 erau neevaluate, 7 sunt evaluate, din care 2 bunuri imobile au fost vândute şi patru figurează cu evaluare în litigiu.

Per total, din datele ANAF,  la data de 20 ianuarie 2017, din valorificarea bunurilor confiscate prin hotărâri judecătorești rămase definitive, s-au obținut venituri  de 21 milioane de lei, din care 20,3 milioane de lei din vânzarea bunurilor imobile confiscate şi peste 681.700 de lei din vânzarea bunurilor mobile confiscate.  Aceste date reprezintă sumele brute obținute din activitatea de valorificare a bunurilor confiscate prin hotărâri judecătorești rămase definitive pronunțate în materie penală, înainte de deducerea cheltuielilor ocazionate de aplicarea procedurilor de valorificare.

Banii vor ajunge în proporţie de câte 20% la Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii şi în proporţie de 15% la fiecare dintre Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public, Ministerul Justiţiei şi ANABI.

Potrivit unei declaraţii din luna octombrie 2016 a Procurorul general al României, Augustin Lazăr, prejudiciile produse de inculpaţi au crescut de la două miliarde de lei în 2011 la zece miliarde de lei în 2015, iar valoarea măsurilor asigurătorii a crescut de la un miliard la 12 miliarde de lei.
La rândul său, fostul premier Dacian Cioloş declara în aceeaşi perioadăspune că statul are de recuperat peste o jumătate de miliard de euro.

Bani blocaţi în conturi

Una dintre atribuţiile Agenţiei este şi aceea de a administra şi ţine evidenţa sumelor de bani care fac obiectul sechestrului, dar şi a sumelor rezultate din valorificarea bunurilor perisabile, a bunurilor mobile sechestrate, precum şi a sumelor de bani datorate cu orice titlu suspectului, inculpatului ori părţii responsabile civilmente, care fac obiectul popririi. Astfel, până la 31 decembrie 2016, din datele ANABI, au fost indisponibilizaţi în conturi 156,6 milioane de euro.

Nu se ştie clar cât şi ce trebuie confiscat şi valorificat

Ultimul raport de activitate al ANABI indică însă şi faptul că raportele instituţiei sunt incomplete şi insuficiente, astfel că „nu se poate prezenta public o situație clară, completă asupra întregului proces de recuperare a produsului infracțiunii”.

„Precizăm că evidența ANABI pentru anul 2016 nu este finalizată, Agenția primind în continuare hotărâri din partea instanțelor de judecată. Până la 31 decembrie 2016, doar 25 de instanțe judecătorești au transmis 299 de hotărâri judecătorești. Aceste date centralizate de către ANABI până la 31 decembrie 2016 sunt incomplete și insuficient detaliate pentru a permite o primă analiză proprie de substanță. Datele urmează a fi consolidate și corelate inclusiv cu informații privind stadiul”, se mai arată în raportul de activitate al ANABI.

sursa:economica.net

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.