Apel pentru cultură

Astăzi, 7 septembrie 2015, a fost lansat, un apel național pentru cultură, în contextul candidaturii Municipiului Baia Mare, dar și a altor 13 orașe din țară, pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021. Adresat domnului Klaus Iohannis, Președintele României; domnului Victor Ponta, Prim – ministrul României ; domnului Gabriel Oprea, Viceprim-ministru și președintele Uniunii Naționale pentru Progresul României; domnului Ioan Vulpescu, Ministrului Culturii și președinților partidelor parlamentare, apelul militează pentru declararea oficială a susținerii tuturor celor 14 orașe candidate, prin semnarea unui protocol de sprijin necondiționat.
Iată, apelul integral:
„Municipiul Baia Mare, alături de alte 13 orașe din România, și-a anunțat candidatura pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Pe lângă onoarea pe care o va genera această distincție oricărui oraș care va fi desemnat câștigător, participarea în sine reprezintă nu numai pentru comunitatea care va câștiga, ci pentru întreaga Românie, o șansă în plus la dezvoltare și prestigiu. Avem o nouă oportunitate de a ne mândri cu valorile autentice românești, unice în lume, care sunt o componentă importantă a culturii europene.
Cultura și educația pot da astăzi, într-o perioadă în care noi, românii, avem nevoie de normalitate, consistența necesară pentru a face un pas în față. Cultura este cea care poate să aducă România într-o normalitate a decenței, a valorilor de neam și a dialogului. În luna decembrie 2015, cele 14 orașe din România care și-au anunțat candidatura pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii se vor prezenta în fața juriului de experți, încercând să valorifice această oportunitate unică. Fiecare dintre cele 14 orașe are nevoie de sprijinul autorităților locale, județene, centrale și nu în ultimul rând de sprijinul partidelor politice.
În acest context, consider că instituțiile abilitate ale țării noastre, indiferent de culoarea și convingerile politice ale decidenților, au datoria morală de a participa activ la susținerea Capitalei desemnate, fie că vorbim de sprijin material sau de realizarea infrastructurilor necesare care cad în sarcina acestora și aici vorbim de drumuri, reabilitări de patrimoniu și nu numai.
Lansez un apel către toți factorii de decizie de la nivel central, din administrație, cultură, dar și din zona politică, să își declare oficial susținerea prin semnarea unui protocol de sprijin necondiționat pentru toate cele 14 orașe candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Am convingerea că asumarea unui asemenea protocol va arăta lumii întregi România adevărată: a maturității, a seriozității și a bunului simț”.
Cătălin Cherecheș
Primarul Municipiului Baia Mare
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.