Armonii clasice pentru bebeluşii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă

Excepţionala idee a echipei de conducere din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare a făcut ca, nou-născuţii de pe secţia Neonatologie să beneficieze de muzică clasică oferită de patru elevi talentaţi de la Liceul de Arte din Baia Mare, însoţiţi de profesorul Felix Katoka:  Ioana Sabo (oboi), clasa a VI-a,  Raluca Pintzoi (vioară), clasa a XI-a A, Ştefan Szekely (flaut), clasa a XII-a şi Răzvan Duda (clarinet), clasa a VIII-a, care au interpretat fragmente din Serenada lui Toselli, Cântec de leagăn de Brahms, Serenada lui Beethoven şi un fragment din Concertul nr. 3 de Carl Stutz.

Ec. Sorina Pintea, managerul unităţii spitaliceşti, a mărturisit: “Este a doua acţiune de acest fel, fiind o idee preluată de la americani care, în urma unui studiu efectuat pe 272 de copii din secţiile ATI, au constatat că muzica clasică influenţează pozitiv bebeluşii prematuri, iar calitatea somnului şi a alimentaţiei se îmbunătăţesc, la fel şi bătăile inimii lor se modifică pozitiv în timp ce ascultă muzica. Acest gen de manifestări vor deveni tradiţie în spitalul nostru”.
Nou-născuţii cărora li s-au cântat, şase la număr (patru fete şi doi băieţi, unul dintre ei fiind născut cu câteva ore în urmă), au reacţionat pozitiv la sunetele instrumentelor muzicale, agitându-şi mânuţele.
“Ne confruntăm cu o problemă contra firii: mame-copii cu copii”
Pe secţia Neonatologie, ultima mamă – copil care a adus pe lume un bebeluş are 13 ani. O tânără, minoră, cu copil.
Dr. Laura Veronescu, şeful secţiei Neonatologie, declară: “Viitorul nu poate fi strălucit în aceste cazuri. Nici pentru mamă, nici pentru copil.  Ne confruntăm în ultima vreme cu mame care nasc la vârste extreme: ori 12-13 ani, ori 38-39 ani. Vârsta optimă a femeii pentru a naşte copii sănătoşi se încadrează între 20 şi 35 ani. Noi ne confruntăm cu o problemă contra firii: mame la 13 ani! Din păcate, creşte numărul acestora. Sigur, această mamă este de etnie romă, iar bunicul ei spunea că la ei, la romi, la 15 ani o femeie este considerată bătrână pentru a naşte un copil. Mă întreb ce le pot asigura copiilor aceste mame-copii care nu sunt suficient de dezvoltate  din  nici un punct de vedere. Ce zestre biologică moşteneşte copilul? Mama este slăbită, palidă, deşi copilul se simte bine. Însă nu ştiu dacă organismul mamei are rezerve pentru a hrăni copilul la sân. Din păcate, numărul tinerelor minore care nasc copii a crescut cu aproximativ 200 faţă de anii trecuţi”.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.