Asociația Composesorală Borșa amenință cu organizarea unui MITING NEAUTORIZAT! Unul dintre inițiatorii mitingului, acuzat de FURT de obiecte din Primăria Borșa!

borsaAsociația Composesorală Borșa amenință cu organizarea unui MITING NEAUTORIZAT! Unul dintre inițiatorii mitingului, acuzat de FURT de obiecte din Primăria Borșa!

 Mitingul anunțat sâmbătă, 15 august, de Asociația Composesorală Borșa ia o întorsătură neașteptată, care ar putea avea un final nefericit. În cursul zilei de ieri, pe adresa redacției s-a primit un comunicat de presă din partea Asociației Composesorale condusă de președintele Matei Mihali, care anunța un protest de amploare în data de 15 august, între orele 14.00 – 18.00, pe strada Victoriei din orașul Borșa. Mihali a lansat un apel către membrii Composesoratului de a participa la protestul care ar avea ca scop rezolvarea problemelor borșenilor.

Dat fiind ora înaintată la care ne-a fost remis, ieri, comunicatul Asociației Composesorale, nu am reușit să luăm legătura cu administrația locală a orașului Borșa pentru a afla cum răspund acuzelor care le-au fost aduse și am anunțat că vom cere un punct oficial de vedere în cursul zilei de azi, 11 august 2015. Astfel, am reușit să îl contactăm telefonic pe primarul orașului Borșa, Sorin Ion Timiș, care a ne-a prezentat o variantă total nouă a mitingului anunțat de Asociația Composesorală. Mai mult, conform informațiilor primite, unul dintre inițiatorii acestui protest este acuzat de sustragerea de obiecte din incinta Primăriei Borșa, acțiune care este încadrată la secțiunea ”furt” și care va fi pedepsită, cel mai probabil, penal. În acest scop, Primăria Borșa a anunțat că va alerta organele de cercetare penală pentru a stabili natura infracțiunii, iar cei vinovați să răspundă în fața legii.

Proprietarii terenului privat pe care ar trebui să se desfășoare protestul nu au confirmat acceptul de a da în folosință locația!

Revenind la protestul convocat în media locală maramureșeană de Asociația Composesorală Borșa, lucrurile nu sunt așa clare cum au fost prezentate de președintele Matei Mihali, deoarece MITINGUL NU ESTE AUTORIZAT! ”Primăria Borșa a primit trei cereri pentru aprobarea acestui miting, iar Comisia alcătuită din reprezentanți ai Poliției, Poliției Locale, Jandarmeriei și Primăriei Borșa (primar, viceprimar și secretarul Primăriei) care s-a întrunit ieri, 10 august, în jurul amiezii, a dat aviz negativ. Motivul este acela că, în 15 august, în Borșa, sunt organizate manifestări culturale de amploare.

Prima cerere primită de la Composesorat nu era conformă cu legea, deoarece nu s-a completat un formular tip, care se prezintă în astfel de cazuri. Au depus a doua cerere care le-a fost analizată în ședința de săptămâna trecută, iar atunci Poliția a cerut o nouă locație pentru organizarea acestui protest, deoarece parcarea centrală este foarte aglomerată în această perioadă, iar oamenii legii nu ar putea asigura fluența traficului. Au făcut și o a treia cerere, care anunță mitingul pe o proprietate privată, însă proprietarii locației nu au dat o declarație notarială că sunt de acord ca pe teritoriul lor să aibă loc un protest și nici nu s-au prezentat la Primărie pentru a ne informa de intențiile lor.

Ieri, la ora 12.40, s-a comunicat conducerii Composesorale Borșa avizul negativ pentru organizarea mitingului. Convocarea a fost făcută verbal, iar apoi s-a transmis către aceștia și în scris Dispoziția Primarului”,a arătat primarul orașului Borșa, Sorin Ion Timiș.

Organizatorii protestului ilegal vor primi amenzi în baza Legii 60/1991, republicată!

Legea nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, republicată la 14 martie 2014 stipulează foarte clar când și în cel fel poate fi organizat un miting, dar și sancțiunile care se acordă celor care nu respectă legea. Primarul de Borșa, Sorin Ion Timiș a făcut trimitere la Articolul 5 din Legea 60/1991, care arată că este interzisă desfășurarea simultană a două sau mai multe adunări publice distincte, în același loc sau pe aceleași trasee, indiferent de caracterul acestora, iar acțiunile culturale  din 15 august au fost anunțate cu mult timp înainte.

”Sancțiunile prevăzute în lege arată că participarea la adunări publice nedeclarate sau interzise și urmate de refuzul părăsirii locurilor de desfășurare a acestora la avertizările și somațiile organelor de ordine făcute potrivit legii, precum și instigarea prin orice mijloace, inițierea sau recurgerea la acțiuni violente sau alte manifestări cu intenția de zădarnicire ori tulburare, în orice mod, a adunărilor publice, se pedepsește cu amendă de la 500 lei la 5.000 lei.

Datorită faptului că Asociația Composesorală a încălcat dispoziția Comisiei,care a anunțat avizul negativ, s-a decis sancționarea celor implicați în anunțarea în presa scrisă și audio-vizuală a acestui miting neautorizat. Din păcate, reprezentații Asociației amenință că vor face un protest spontan și vor încerca să forțeze intrarea în Primăria Borșa, afirmând că sfidează decizia organelor de ordine, fapt care le-ar putea aduce amenzi și mai mari, sumele fiind cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei. Legea spune că se aplică aceste amenzi în situația în care se organizează și se desfășoară adunari publice nedeclarate, neînregistrate sau interzise, cum este cazul acestui protest. Totodată, aceeași amendă se aplică și în cazul nerespectării orelor de desfășurare, a traseelor de deplasare sau locului și perimetrului destinat adunarii publice”, a decalarat primarul orașului Borșa, Sorin Ion Timiș.

Amalia Babici Man

Loading...

2 COMENTARII

  1. AVEM ACCEPTUL FRATILOR RADACINA!AVEM CERERE CU NR. DE INREGISTRARE!PRIMARUL INCEARCA IAR SA DUCA CITITORII IN EROARE!ATENTIE,DOMNULE TIMIS ION SORIN!!VIN ALEGERILE!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.