Asociaţiei “Clepsidra de Cristal” din Tăuţii Măgherăuş, a împlinit un an de activitate

tautiDuminică, 7 decembrie 2014, la Casa Orăşenească de Cultură din Tăuţii Măgherăuş a avut loc lansarea Nr. 4 al Revistei de cultură “Clepsidra de Cristal”  şi sărbătorirea unui an de activitate a Asociaţiei Culturale cu acelaşi nume.

În cuvântul de deschidere, preşedintele asociaţiei, dl. Aurel Jentea, a ţinut să sublinieze rolul pe care îl poate avea o colectivitate, o comunitate şi apropierea dintre oameni, prin promovarea unor asemenea manifestări culturale: “Trebuie să ne acceptăm unii pe alţii, să ne iubim. De ce nu? Iubirea este un cuvânt care ar trebui să ne caracterizeze pe toţi”. Primarul Anton Ardelean a punctat: “Sunt bucuros că există  încă viaţă culturală. Mul­ţumesc celor de la Clepsidra că au realizat lucruri frumoase: lansări de carte, expoziţii de pictură, sculp­tură ş.a. Consider că încă nu facem suficient pentru a fi mai uniţi. Trebuie să avem mai multă încredere unii în ceilalţi”.

Nr. 4 al Revistei “Clepsidra de Cristal” aduce la lumină Colinda – o carte de spirit (prof. Pamfil Bilţiu), Datini de iarnă (prof. Emil Crâncău), Corindatul în Ma­ramureş (prof. Dragomir Ignat), Descântecul (Nicolae Dumitru), Aspecte din istoria localităţii Bozânta Mare (Klara Guseth), Să trăieşti cu visele tale (Rodica Bâlea), Penseuri matinale (Mirel Giurgiu), A fost un început cu mici şoapte… (Aurel Jentea) etc.

Corul Asociaţiei Tinerilor Catedralei Episcopale din Baia Mare a prezentat un concert de colinde, la fel şi copiii Asociaţiei “Comunicaţi cu noi”, îndrumaţi de prof. Crina Lohan.

Prof. Pamfil Bilţiu a propus reorganizarea Muzeului satului din Tăuţii Măgherăuş, prin alocarea unui spaţiu mai mare, precum şi organizarea unui festival de interpretare  de muzică populară, cu instrumente arhaice şi înfiinţarea de ateliere de sculptură şi olărit artistic.

Prof. Emil Crâncău şi-a lansat cu această ocazie cea de-a treia carte dintr-o trilogie locală (primele două cu titlul “Toponimia şi antroponimia localităţii Tăuţii Măgherăuş, judeţul Maramureş” şi “Tradiţii şi obiceiuri în grai local”), intitulată “Credinţă şi datină”, element de referinţă a trecutului istoric local, dar şi a limbii pe care au utilizat-o tăuţenii de-a lungul vremii. La final, epigramistul Dumitru Pop a citit câteva dintre epigramele dedicate prof. Crâncău. N-au lipsit nici vinul, cozonacii şi tortul în încheierea evenimentului.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.