Asociațiile de proprietari pot recupera rapid banii apelând la instituția medierii

locatariUn fapt alarmant constatat în ultima perioadă de timp îl constituie datoriile pe care le au unii proprietari față de asociația de proprietari din care fac parte. În Baia Mare, tot mai multe asociații se confruntă cu o situație neplăcută, aceea de a nu-și achita datoriile cuvenite pentru întreținerea părților comune din condominiu (n.r clădire formată din mai multe spații cu destinația de locuință aflate în proprietatea unor persoane diferite), riscând, astfel, sistarea serviciilor furnizate de companiile din domeniul apă-canal sau salubritate.

Așadar, dacă unul sau mai mulți proprietari acumulează datorii consistente către furnizorii serviciilor mai sus numite, aceștia din urmă vor întrerupe furnizarea serviciilor către toți proprietarii asociați. În practică, constatăm următoarea situație, respectiv în cazul prestării serviciilor apă-canal vor întrerupe executarea acestora pentru întreg ansamblul de locuințe, fără a ține cont de calitatea de bun platnic a majorității membrilor care constituie asociația de proprietari.

Cei care „au uitat” să-și achite datoriile vor putea lua act de efectele aplicabilității legilor în vigoare

Pentru a evita această stare de fapt, amintim persoanelor cu putere de decizie din cadrul asociației, respectiv președinții și administratorii acestora, că pot apela la Instituția Medierii existând posibilitatea rezolvării acestei situații neplăcute prin aducerea la masa negocierii și conștientizarea gravității atitudinii lor, a proprietarilor rău- platnici.

În acest fel, cei care „au uitat” să-și achite datoriile stabilite prin statutul fiecărei asociații în parte și datorate în mod direct furnizorilor de servicii, vor putea lua act de efectele aplicabilității legilor în vigoare, evitând, astfel, mai puțin plăcutele acțiuni în instanță sau executări silite, care stau la îndemâna persoanei juridice exprimate prin sintagma „Asociație de Proprietari”.

Aceste proceduri judiciare vor ridica în mod inevitabil costurile financiare ale punerii în aplicare a hotărârilor judecătorești care vor da câștig de cauză în proporție de 99.9% reclamanților, respectiv asociațiilor de proprietari în detrimentul, evident, al datornicilor.

Penalitățile de întârziere se adaugă sumei inițial datorate

Tot în practică constatăm că atunci când asociația de proprietari acționează în judecată datornicii din cadrul ei, cer inclusiv penalități asupra sumelor datorate cuantificate în jurul procentelor de 0.04-0.05%/ pe zi de întărziere, calculate raportat la suma datorată. Poate părea puțin, dar la un calcul matematic raportat la o datorie medie de, să spunem, 100 lei/ lună cu întârzieri ale plății de 4-9 luni, rezultă o sumă considerabilă. În cazul în care în urma unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile, cel în cauză nu își achită de bună voie datoriile, se va proceda la executarea silită prin organul judecătoresc al statului, respectiv executorul judecătoresc, care va adăuga în sarcina debitorului, respectiv a datornicului onorariile cuvenite exercitării profesiei lui acestea nefiind deloc mici. Așadar, ajungem la o sumă totală aproape ireală, dar complet legală, comparativ cu datoria inițială.

Ghid pentru recuperarea datoriilor

Pe baza experienței acumulate vă prezentăm pașii care trebuiesc urmați pentru recuperarea datoriilor financiare prin Instituția Medierii, considerând că aceasta este calea ideală pentru realizarea acestui lucru.

1. Persoana cu putere de decizie din cadrul asociației, va lua legătura cu unul din mediatorii autorizați, prezentând situația datoriilor la zi și indicând persoanele datornice, și modalitățile de contactare a acestora respectiv adresa de domiciliu și/sau numărul de telefon.

2. Mediatorul va proceda la citarea fiecărui datornic în parte, stabilind de comun acord cu acesta o zi în care îi va prezenta situația reală precum și efectele acesteia în cazul în care nu își va asuma plata obligațiilor financiare. De asemenea, îi va comunica data și ora ședinței de mediere, urmând să primească acceptul său.

3. La data și ora convenită de părți, respectiv datornicul și persoana decidentă din cadrul asociației, va avea loc ședința de mediere în care se vor stabili modalitățile și termenii de plată ale sumelor datorate. Are loc negocierea sumelor și cuantumului plăților lunare ale sumelor restante, acestea fiind cuprinse în documentul numit Acord de Mediere.

4. În cazul în care debitorul (rău-platnicul) nu își respectă obligațiile și modalitățile de plată asumate în Acordul de Mediere, acesta din urmă va putea, cu ușurință, fi supus executării silite de către asociația de proprietari. În acest caz, sunt puse sub urmărire veniturile cuantificabile în bani, respectiv salariile și pensiile, ori bunurile mobile sau imobile deținute de partea în culpă.

Cum nu dorim să se ajungă într-o asemenea situație, și anume la executarea silită, îndemnăm rău-platnicii componenți ai unei asociații de proprietari, dar în aceeași măsura și președinții sau administratorii acesteia, să apeleze la Instituția Medierii ca modalitate ideală pentru soluționarea unui conflict atât de simplu, dar uneori complicat de susținut din punct de vedere financiar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.