Atenţie! Ce escrocherie nouă a apărut?

Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica atentioneaza in legatura cu tentativele de frauda cu facturi si semnaleaza ca in spatele unei solicitari de tranzactii este posibil sa fie un atacator care incearca sa deturneze banii catre contul propriu.
„Atentie la tentativele de frauda cu facturi! Nu actionati in graba si verificati orice solicitare de tranzactie, inainte de a efectua o plata a unei facturi! Este posibil ca in spatele cererii sa fie un atacator care incearca sa deturneze banii catre contul propriu”, recomanda specialistii CERT-RO.
Intr-un infografic postat pe site-ul propriu, CERT-RO explica modul in care se poate derula o astfel de frauda si vine cu o serie de recomandari. Astfel, potrivit specialistilor in securitate cibernetica, o firma este contactata de cineva care pretinde ca este reprezentantul unui furnizor. Poate fi o abordare incrucisata – prin telefon, scrisoare, e-mail etc. Interlocutorul solicita modificarea datelor bancare (numarul de cont, banca la care e deschis etc.) pentru platile viitoare. Noul cont este detinut/controlat de acesta. In acest context, CERT-RO sfatuieste organizatiile sa se asigure ca angajatii sunt informati, recunosc acest tip de frauda si cum sa o evite si sa sesizeze politia la orice incercare de frauda, chiar daca nu au devenit victima acesteia.
„Instruiti-va personalul ca intotdeauna sa verifice orice neregula posibila la platile facturilor. Reanalizati informatiile postate pe site-ul companiei, in special referitor la contracte si furnizori. Limitati datele despre companie pe care angajatii le pot posta pe retele sociale. Implementati proceduri clare de verificare a legitimitatii platilor”, mai recomanda specialistii CERT-RO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.