ATENTIE SOFERI! Habar nu aveţi ce vă aşteaptă! Mai sunt DOAR câteva zile !

control_politia_rutieraDe la 1 mai, salariul minim pe economie creşte, de la 1.050 de lei, la 1.250 de lei, potrivit unei decizii a Guvernului adoptată la finalul anului trecut. Vestea proastă, pentru toţi şoferii, este că, tot de la 1 mai, cresc şi amenzilde de circulaţie, cu 19%.

Majorarea salariului minim aduce după sine şi o creştrere cuantumului amenzilor rutiere. Potrivit art.98 din Codul Rutier, amenzile contravenţionale se stbilesc pe clase, în funcţie de numărul de puncte amendă aplicte. Un punct-amendă reprezintă, valoric, 10% din salariul minim brut pe economie, deci o creştere a acestui aduce cu sine o creştere a amenzilor. Astfel, cele mi mici amenzi, cele aplicabile clasei I de sancţiuni, că vorbitul la telefon, faptul că nu aţi semnalizat, sau ne-purtarea centurii de siguranţă, ajung la 250 de lei (2-3 puncte amendă).

Cele mai mari amenzi aplicate persoanelor fizice sunt din clasa IV, şi ajung la 20 de puncte-amendă, adică 2.500 de lei. Aici intră, spre exemplu, cei care conduc o maşină a cărei Inspecţie Tehnică Periodică a expirat, cei care intră pe drumurile modernizate cu noroi pe roţi, cei care transport copii mai mici de 12 ani pe locurile din faţă sau cei care conduc o maşină care nu are montate una dintre cele două plăcuţe de înmtriculare.

Vezi clasele de amenzi din CODUL RUTIER aici

Sursa: economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.