Au scăpat! O nouă infracţiune care îi viza pe şoferi a dispărut. VEZI despre ce este vorba…

Au scăpat! O nouă infracţiune care îi viza pe şoferi a dispărut. VEZI despre ce este vorba…

Șoferii care consumă alcool sau stupefiante, între momentul provocării unui accident auto cu victime şi momentul în care sunt recoltate probele biologice, nu vor fi sancţionaţi cu pedeapsa închisorii, întrucât actul normativ care introducea această nouă infracţiune nu va mai intra în vigoare.

Șoferii care, după ce provocau un accident rutier cu victime, ar fi consumat alcool ori substanţe stupefiante, până la recoltarea probelor biologice, ar fi putut ajunge la închisoare. Totuşi, prevederea care conţinea această nouă infracţiune nu va mai intra în vigoare, aşa cum era stabilit, la 11 februarie, întrucât OUG nr. 13/2017 – actul care o conţinea – a fost abrogată recent, prin OUG nr. 14/2017. Aceasta din urmă a fost adoptată şi publicată duminică, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 101 din 5 ianuarie 2017, scrie avocatnet.ro.

Printre alte modificări importante la Codul penal, ordonanţa abrogată prevedea şi introducerea unei noi infracţiuni la categoria celor contra siguranţei pe drumurile publice, prin care şoferii să fie pedepsiţi chiar şi pentru consumul de alcool şi stupefiante între momentul producerii accidentului şi momentul în care le sunt recoltate probele biologice. Actul stabilea, pentru această faptă, o pedeapsă identică cu cea pentru conducerea sub influenţa alcoolului/altor substanţe, respectiv închisoarea de la unu la cinci ani.

„Fapta conducătorului unui vehicul sau a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, ori a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a consuma alcool, produse ori substanţe stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora, după producerea unui accident de circulaţie care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, până la recoltarea probelor biologice, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani”, se prevedea în OUG nr. 13/2017.

În acest fel, şoferii găsiţi cu un nivel al alcoolemiei peste limita legală (adică o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge) sau cei ale căror probe de sânge ar fi relevat consumul unor substanţe stupefiante nu ar mai fi putut să motiveze aceste constatări prin consumul de băuturi sau substanţe după producerea accidentului, iar nu înaintea acestuia.

SURSA: Avocatnet.ro.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.