AVALANŞA CATASTROFALĂ DIN ITALIA A UCIS ZECI DE OAMENI. Vestea care NE CUTREMURĂ: o româncă şi copiii ei, ÎNGROPAŢI DE VII în hotelul groazei.

Un oficial al echipei care intervine pentru salvarea persoanelor aflate într-un hotel lovit de o avalanşă, într-o zonă din centrul Italiei, a precizat că mai mulţi oameni au murit în urma acestei catastrofe naturale, produse cel mai probabil din cauza cutremurului de miercuri. Express.co.uk informează că ar fi vorba despre cel puţin 30 de morţi.

– „În urma avalanşei care a lovit un hotel din localitatea Farindola, în regiunea Abruzzo, declanşată de seismele produse la data de 18 ianuarie 2017, Ambasada României în Italia a primit semnalări conform cărora, la momentul actual, trei cetăţeni români (un adult şi doi minori) s-ar afla în incinta unităţii de cazare. Ambasada României la Roma a contactat în regim de urgenţă autorităţile locale, în vederea obţinerii de detalii suplimentare. Precizăm că operaţiunile de salvare sunt în curs de desfăşurare, fiind îngreunate de condiţiile meteorologice severe şi de daunele produse de avalanşă asupra clădirii”, au precizat reprezentanții Ministerului de Externe, pentru Mediafax.

Giampiero Parete, un italian de 38 de ani, de profesie bucătar, a reușit să supraviețuiască însă soția lui, de origine română, Adriana Vrânceanu,  și cei doi copii ai lor, Ludovica, 6 ani , și  Gianfilippo, 8 ani,  se află sub dărâmături.  Bărbatul  a declarat medicilor că a reușit să se salveze pentru că ieșise la mașină să ia ceva din ea.  „Soția și cei doi copii ai mei sunt sub dărâmături. Îmi fac griji pentru ei. A venit avalanșa și totul a fost acoperit de zăpadă, însă am reușit să ies. Mașina nu a fost îngropată sub nămeți, așa că am așteptat sosirea echipelor de salvare”, a spus bărbatul, care se pare că el a fost și cel care a alertat autoritățile. „Am pierdut totul. Soția mea, Adriana, și cei doi copii ai mei,  Ludovica, care are șase ani, și fiul meu,  Gianfilippo, sunt acolo”, a repetat bărbatul, care are câteva răni ușoare și suferă de hipotermie. Giampiero și familia lui erau în vacanță în munții Apenini.

– Ambasada României în Italia a primit semnalări conform cărora trei cetățeni români – un adult și doi minori – s-ar afla în hotelul care a fost lovit de avalanșă în localitatea Farindola, din regiunea italiană Abruzzo, a informat joi Ministerul Afacerilor Externe (MAE), la solicitarea Agerpres.

Ambasada României la Roma a contactat în regim de urgenţă autorităţile locale, în vederea obţinerii de detalii suplimentare. Totodată, Ambasada României în Italia şi Consulatul General al României la Bologna monitorizează situaţia şi menţin în permanenţă legătura cu autorităţile locale, fiind pregătite să acorde asistenţă consulară, în caz de necesitate, precizează MAE.

Potrivit sursei citate, operaţiunile de salvare sunt în curs de desfăşurare, fiind îngreunate de condiţiile meteorologice severe şi de daunele produse de avalanşă asupra clădirii.

Ministerul român de Externe aminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Italia – (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, (0039) 06 835 233 52; (0039) 06 835 233 44 şi ale Consulatului General al României la Bologna – (0039) 051 5872120, (0039) 051 5872209 – apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau pe numărul de urgenţă al misiunii diplomatice – (0039) 3451473935 sau al oficiului consular – (0039) 349 1178220.

– Doi bărbaţi, prizonieri în hotelul din Italia peste care a căzut avalanşa, au fost scoşi de sub nămeţi de salvatori. Unul dintre ei este un italian de 38 de ani, Giampiero Parete. Acesta a fost internat în spital la terapie intensivă și susține că a scăpat cu viață pentru că ieșise din hotelul Rigopiano ca să ia ceva de la mașină, scrie Libertatea.ro. Bărbatul susține disperat însă că cei doi copii ai lui, un băiat și o fată, și soția sa, de origine română, Adriana, sunt prinși sub dărâmăturile hotelului.

Avalanşa s-a produs în cursul nopţii de mierucuri spre joi, lovind puternic un hotel din zona masivului muntos Gran Sasso, regiunea Abruzzo, scrie BBC.

Operaţiunile de salvare continuă, dar sunt îngreunate de o puternică furtună de zăpadă. Primii salavatori ar fi ajuns în zona dezastrului pe schiuri.

Potrivit relatărilor de la faţa locului, avalanşa a antrenat prăbuşirea acoperişului Hotelului Rigopiano, aflat la altitudinea de 1.200 de metri, în care erau cazaţi în acel moment mai multe zeci de turişti, printre care şi doi copii.  Forța valului de zăpadă a împins părți din hotel până la 10 metri distanță.

„Sunt mulţi morţi, foarte mulţi”, ar fi precizat,” Antonio Crocetta, şeful salvatorilor montani care au ajuns la locul catastrofei.

Conform șefului protecției civile, Fabrizio Curcio, în hotelul aflat în apropiere de Farindola, în regiunea Abruzzes, se aflau aproximativ 30 de persoane. Hotelul de 4 stele avea o capacitate de 43 de camere.

„Aproximativ 30 de persoane, atât turiști cât și angajați ai hotelului Rigopiano din Farindola, nu au fost găsite”, a precizat Fabrizio Curcio.

Două persoane au fost găsite și salvate de sub zăpadă, dintre care una se afla în stare de hipotermie, conform agenției italiene Agi. Doi bărbați, care se aflau în afara hotelului în momentul în care a lovit avalanșa, au dat alarma. „Sunt în viață pentru că m-am dus să iau ceva din mașină”, a mărturisit unul dintre ei, Giampiero Parete, conform publicației Repubblica.

Regiunea Abruzzes se află la aproximativ 100 de kilometri de Amatrice, regiune afectată miercuri de o serie de mișcări seismice. Una dintre ipotezele privind cauzele acestei avalanșe este că ar fi legată de unul dintre aceste cutremure ce au fost resimțite puternic până la Roma, la o distanță de aproape 180 de kilometri de epicentru.

Accesul spre acest hotel izolat în masivul Gran Sasso este dificil din cauza condițiilor meteorologice și în special din cauza căderilor de zăpadă. Stratul de zăpadă în zona hotelului este de peste 2 metri. Primii salvatori au ajuns la fața locului pe schiuri, în condiții de viscol, la ora 4:30 (3:30 GMT) iar grosul echipelor de salvare nu ajunsese încă la hotel în jurul orei locale 09:00 (08:00 GMT). Autoritățile au trimis salvatori cu elicoptere.

„Transportăm salvatorii la fața locului cu elicopterul și cum ajung încep să sape în zăpadă”, a declarat Luca Cari, purtător de cuvânt al pompierilor italieni.

Sursa: evz.ro

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.