BANI pentru ZECI DE MII DE ROMÂNI. LEGE NOUĂ, în sfârşit!

Foştii proprietari ai imobilelor confiscate care nu au primit încă nimic de la stat vor beneficia în sfârşit de o lege prin care, teoretic, vor putea fi despăgubiţi, prin puncte. Sistemul, destul de complicat, le va aduce banii însă în cinci-zece ani, şi a apărut deja tranzacţionarea paralelă a acestor puncte, dar la discounturi (pierderi) semnificative. Vestea bună este că, odată cu 1 ianuarie, în această piaţă vor intra fondurile de investiţii specializate, care să ia locul samsarilor, iar foştii proprietari care nu vor să aştepte ani buni ca să primească despăgubirile pot avea şansa să primească mai repede bani ceva mai mulţi.

1 ianuarie 2017 este un nou început pentru zecile de mii de români care au fost deposedaţi de bunuri în perioada comunistă, şi pentru care statul nu a găsit până acum vreo modalitate de despăgubire. De la începutul anului viitor se aplică o nouă lege, care, pe lângă posibilitatea de a oferi o şansă foştilor proprietari de a primi despăgubiri (totale sau parţiale) pentru imobilele confiscate, consolidează şi o piaţă, care a apărut deja.

În 2013, a apărut legea 165, un nou act normativ menit să rezolve problema restituirii proprietăţilor. Legea respectivă spunea că, în cazul în care terenurile şi imobilele nu pot fi restituite în natură foştilor proprietari, aceştia vor beneficia totuşi de despăgubiri de la stat, printr-o formulă ceva mai complexă, cea a punctelor de despăgubire, convertibile în final în bani.

Statul a înfiinţat, prin respectiva lege, pe care o puteţi consulta aici, Fondul naţional al terenurilor agricole şi al altor imobile, administrat de Agenţia Domeniilor Statului, care deţine, teoretic, proprietăţi aflate în proprietatea statului. Sunt practic imobile şi terenuri destinate valorificării pe baza acelor puncte care vor fi primite de foştii proprietari, către foştii proprietari. Potrivit legii, așa-numitele puncte de despăgubire pot fi foloste în două feluri: ele pot fi convertite în bani, la valoarea nominală, în tranşe egale, dar plăţile sunt eşalonate pe cinci ani, sau pot fi folosite pentru a participa la licitaţiile organizate de Fondul Naţional, pentru pentru achiziția de proprietăți incluse în acest fond.

Un punct de despăgubire are valoarea de un leu, iar valoarea totală a punctelor pe care le poate primi o persoană ţine de evaluarea fostei proprietăţi care nu mai poate fi retrocedată în natură, evaluare făcută de autorităţile locale.

O lege amânată intră în sfârşit în vigoare

Foştii proprietari care nu mai pot fi despăgubiţi în natură au avut deja parte de o primă amânare pe acest nou sistem. Legea respectivă trebuia să intre în vigoare începând cu acest an, dar a fost amânată cu un an, de către Guvern, prin OUG, în ultimele zile din 2015.
Potrivit acelui act normativ, se amână până la data de 1 ianuarie 2017 termenul până la care comisiile locale și județene de fond funciar sau, după caz, Comisia de Fond Funciar a Municipiului București au obligația de a soluționa toate cererile de restituire, de a efectua punerile în posesie și de a elibera titlurile de proprietate. Inițial, comisiile de fond funciar aveau obligația să soluționeze cererile de retrocedare a terenurilor confiscate de regimul comunist până la 1 ianuarie 2016.

De asemenea, actul normativ a prelungit tot cu un an, până la 1 ianuarie 2017, termenul de la care terenurile puse la dispoziția comisiilor locale în vederea finalizării procesului de restituire, dar nerestituite foștilor proprietari, vor trece, de drept, în Fondul national. O altă prevedere se referă la amânarea, pentru data de 1 ianuarie 2017, a termenului de la care foștii proprietari vor putea valorifica punctele, prin participarea la licitațiile naționale, în cadrul cărora se vor putea achiziționa imobile din Fondul național. Anterior, termenul era stabilit pentru 1 ianuarie 2016.

Ce se întâmplă la 1 ianuarie şi de ce apare o piaţă a punctelor de despăgubire

Citeste continuarea pe economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.