Banii alocați în plus pentru educație, în cadrul bugetului general consolidat – 134,4 milioane lei

Ministerul Educației va primi la rectificarea bugetară de marți bani pentru transferuri către universități, pentru modernizarea Stației de Tratare a Deșeurilor Radioactive, pentru plata cheltuielilor de personal, ca urmare a scăderii CAS, dar și pentru plata titlurilor executorii în învățământul preuniversitar.

Banii alocați în plus pentru educație la această rectificare, în cadrul bugetului general consolidat, reprezintă 134,4 milioane de lei.

Potrivit proiectului de rectificare, în cadrul bugetului Educației se vor acorda 1,8 milioane lei transferuri către universități și 3 milioane lei sume necesare modernizării instalațiilor Stației de Tratare a Deșeurilor Radioactive (ELI).

De asemenea, prin intermediul bugetelor autorităților publice locale (sume defalcate din TVA) se vor acorda 56,82 milioane de lei pentru salarii în învățământul preuniversitar, 77,89 milioane pentru plata titlurilor executorii în învățământul preuniversitar și 5,28 milioane lei pentru salarii plus pentru plata titlurilor executorii în învățământul special și centrele județene de resurse și asistență educațională.

Bugetul Educației se reduce cu suma de 1,8 milioane lei cheltuieli de personal, ca urmare a scăderii CAS, și cu 50 de milioane lei din proiecte cu finanțare din fonduri europene nerambursabile. Surse politice susțin că diminuarea vine ca urmare a execuției bugetare înregistrată la 31 august 2014 de doar 41,6%. Suma bugetată pentru anul 2014, destinată proiectelor cu finanțare nerambursabilă, este de 782 milioane lei, ceea ce reprezintă: 200% din execuție 2013, 355% execuție 2012, 319% execuție 2011, 852% execuție 2010, 5615% execuție 2009.

Prin proiectul de rectificare bugetară s-au majorat cu 28,4 milioane de lei sumele pentru învățământul superior de stat, pentru plata titlurilor executorii.

De asemenea, au fost acordate 3 milioane lei pentru cheltuieli cu transportul studenților și 10 milioane lei cheltuieli de investiții.

În concluzie, sursele citate susțin că, deși bugetul Ministerului Educației (bugetul de stat) se reduce cu 34 de milioane de lei, banii alocați în plus pentru educație la această rectificare (în cadrul bugetului general consolidat) reprezintă 134,4 milioane de lei.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.