Bătălie pentru fotoliul Cabanei Valea Babei, de pe Valea Vaserului

locomotivaCălătoria pe Valea Vaserului, fie că vorbim de o excursie de o zi cu trenul sau de o drumeție mai lungă cu cortul era, până astăzi, o aventură. În mijlocul pădurii întunecate sau pe pajiștile invadate de soare, în gările singuratice sau în tabăra energică și zgomotoasă a muncitorilor din pădure se deschide o lume fascinantă, o altfel de lume.

Desigur, cu toți ne dorim o plimbare cu Mocănița și, de ce nu, o excursie prin Munții Maramureșului. Cazare găsim cu lejeritate, dar elevii, în mod normal, ar avea posibilitatea de cazare în Cabana Valea Babei, care deține 30 de locuri. Din păcate, această clădire are „porțile închise”. Cu toate că Inspectoratul :colar a alocat peste 200.000 de euro pentru lucrări de reabilitare și renovare aici nu s-a făcut nimic. În continuare, cabana este închisă, dar lupta pentru scaunul acesteia este una acerbă.

 Ion Iuga: „Începând cu anul 2012, Clubul Copiilor din Vișeu de Sus și-a pierdut personalitatea juridică, aceasta fiind asigurată de Sighet”

Pentru a afla mai multe informații despre cum stau lucrurile am luat legătura cu Ion Iuga, directorul Clubului Copiilor din Sighetu Marmației, care ne-a declarat: „E o problemă acum, care sper să fie soluționată în cursul săptămânii viitoare, odată cu preluarea cabanei.  Până acum, Clubul Copiilor din Vișeu de Sus, de care aparținea clădirea, era administrat de Palatul Copiilor Baia Mare. Începând cu data de 1 aprilie 2014, am devenit unitate cu personalitate juridică de sine stătătoare. În acest sens, chiar la începutul săptămânii trecute, am fost la Inspectoratul :colar pentru a o preda, a prelua, a ne separa. În 7 mai 2007, Sandu Pocol, inspector general la aceea vreme, a dat o decizie prin care administrarea cabanei Valea Babei să fie preluată de Liceul Teoretic „Bogdan Vodă” din Vișeu de Sus. De atunci și până în prezent ei au coordonat-o. Începând cu anul 2012, Clubul Copiilor din Vișeu de Sus și-a pierdut personalitatea juridică, fiind asigurat de Sighet, dar toate cluburile din județ: Târgu Lăpuș, :omcuta Mare, Vișeu de Sus, Borșa, Sighet au aparținut de Palatul Copiilor Baia Mare până  acum, în luna aprilie”.

Demersurile pentru cabană au început, dar….”Eu am început demersurile, dar m-am cramponat de două lucruri: una, o dată că atâta timp cât încă nu am avut personalitate juridică, gestiunea nu era a mea și era a Palatului Copiilor Baia Mare. Eu am început demersurile, m-a coordonat și doamna inspector general, Ana Moldovan, undeva în luna martie, și am rămas că o dată cu separarea, eu nu iau nimic până nu se soluționează acest lucru.  Bineînțeles, sunt câteva lucruri de făcut pentru a intra în legalitate în acest sens”, a mai subliniat directorul Iuga.

 Ion Iuga: „Eu atâta pot să vă spun că și eu am auzit”

Oamenii spun că în cabana Valea Babei chefurile politicienilor se țin lanț și că este folosită numai pentru huzur și distracție, iar copii sunt nevoiți să se cazeze la gazde, sau să facp excursii de numai o zi. „Eu știu din ce am auzit, dar nu am văzut. Eu atâta pot să vă spun, că și eu am auzit de chefurile lor, dar repet, nu am văzut acest lucru ca să  pot spune cu certitudine. Un lucru este sigur, că pe toate mijloacele și căile posibile se încearcă menținerea ei acolo, deși legal nu se poate, având în vedere faptul că aparține de patrimoniul statului. În acest sens, Primăria și alte instituții, inclusiv liceul, nu poate administra un bun al statului decât noi, care aparținem direct de Minister. Patrimoniul în care funcționează toate celelalte fac parte din Patrimoniul național al statului. Mai mult de atât, extrasul de carte funciară și toate celelalte, anexa 8 din Hotărârea de Guvern, apar la noi. Dar, trebuie anulată de către Inspectoratul :colar decizia Inspectorului din anul 2007, asta în primul rând, cea de care se cramponează mai marii de la liceul „Bogdan Vodă” Vișeu de Sus. Eu m-am adresat Inspectoratului  și am solicitat sprijin la compartimentele de specialitate, respectiv juridic, tehnic și tot ce este, pentru soluționarea acestor lucruri în cel mai scurt timp. Eu sper că în luna mai se va clarifica”, a mai declarat Iuga.

Liviu Pop: „O să fac toate demersurile pentru a reînființa Clubul Elevilor Vișeu de Sus Borșa”

 Liviu Marian Pop, senator PSD în Colegiul 3 Maramureș: „Părerea mea este următoarea pe subiectul acesta și o să fac toate demersurile pentru a reînființa Clubul Elevilor Vișeu de Sus Borșa pentru că, în fapt, PDL-ul asta a făcut: a închis Clubul Elevilor din Vișeu și din Borșa și l-a arondat  la Sighet, fapt pentru care, din punctul meu de vedere, de la 1 septembrie ar trebui să se reînființeze Clubul Elevilor Vișeu de Sus. :i nu cred că astăzi chestiunea patrimonială de la Valea Babei, care este exclusiv a liceului, poate fi gestionat de un club al elevilor, care nu are resursă umană în primul rând și în al doilea rând nici resurse financiare. În ultimul rând, orice chestiune care vrea să o facă ori Clubul Elevilor Vișeu, ori Clubul Elevilor Sighetu Marmației, pentru Valea Babei, nu se poate face fără sprijinul Primăriei Vișeu de Sus și, în special al primarului, care are concesionată acolo calea ferată. Deci a putea ajunge la cabana de pe Valea Babei fără un acord între cele trei entități este aproape imposibil”, a conchis senatorul Liviu Pop.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.