Bombă pentru toţi fumătorii din România! Au anunţat acum

Traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei), iar bugetul de stat pierde circa 50 de milioane de euro pe lună din cauza pieţei negre, potrivit unui comunicat al British American Tobacco România.

‘Traficul ilicit de ţigarete trebuie să scadă. Fiecare a 6-a ţigară fumată în România provine din contrabandă, ceea ce înseamnă venituri mai mici la bugetul de stat. Dorim să susţinem autorităţile române să-şi atingă obiectivul de a aduce piaţa neagră la media europeană de 10%. Tocmai de aceea, vrem să arătăm atât eforturile pe care autorităţile le fac în fiecare zi, cât şi dimensiunea şi impactul contrabandei asupra vieţii noastre de zi cu zi’, a declarat Ileana Dumitru, director Juridic şi Relaţii Publice al British American Tobacco România.

Potrivit companiei, România are 2.000 de kilometri de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic decât în România. Bugetul de stat pierde circa 50 de milioane de euro lunar din cauza pieţei negre, iar cumulat în ultimii 7 ani (2010-2016) pierderile s-au ridicat la 4,8 miliarde de euro (aproximativ 21,6 miliarde de lei).

Pentru fiecare procent adăugat pieţei ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual încă 40 milioane de euro.

În intervalul 2011 – 2016, piaţa neagră a crescut cu 27%. ‘Fiecare container de ţigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de ţigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane şi chiar activităţi teroriste’, se precizează în documentul citat.

În context, British American Tobacco România anunţă lansarea în premieră naţională a unei hărţi în timp real a capturilor de ţigări din România. Principalele efecte negative ale contrabandei sunt prezentate şi prin panouri răspândite în cele mai aglomerate 80 de puncte ale Capitalei.

Pe lângă informarea publicului, campania îşi propune şi implicarea cetăţenilor prin posibilitatea de a semnala orice aspect legat de traficul ilicit al produselor din tutun. Toate informaţiile obţinute sub protecţia anonimatului vor fi transmise către autorităţile statului.

Campania ‘Stop contrabanda!’ reprezintă o continuare a colaborării dintre British American Tobacco România şi autorităţile care luptă împotriva traficului ilicit de ţigări. Colaborarea reprezentanţilor industriei şi a autorităţilor în domeniu a contribuit la reducerea segmentului produselor de contrabandă de la 36,3%, nivelul înregistrat la începutul anului 2010, la 16,8% în 2016. La nivel european, British American Tobacco a semnat un angajament prin care susţine acţiunile Uniunii Europene de luptă cu traficul ilicit de ţigarete cu 200 de milioane de dolari în perioada 2010 – 2030. Contribuţia companiei se ridică până în prezent la 47 de milioane de dolari.

Sursa: economica.net

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.