Borșa – 297 de ani de la Bătălia din „Preluca Tătarilor”

Astăzi, 17 septembrie 2014, începând cu ora 10, a avut loc o ceremonie de comemorare a eroilor borșeni care în urmă cu 297 de ani au luptat pentru apărarea pământului străbun în locul denumit „Preluca Tătarilor”.

Ceremonia a început cu o slujbă religioasă oficiată de Preot Celestin Ceușan, stareț la Mănăstirea din Pasul Prislop. A urmat depunerea de coroane la monumentul ridicat întru pomenirea eroilor borșeni. Primarul orașului Borșa, Timiș Ion Sorin, a vorbit despre însemnătatea cunoașterii trecutului localității, a evenimentelor care au avut loc în acest spațiu de-a lungul timpului și despre datoria de onoare de a aduce omagiu celor care au luptat pentru integritatea și libertatea poporului român. La eveniment au participat angajați ai Primăriei orașului Borșa, consilieri locali, reprezentanți mass-media, precum și Tomoioagă Antonia, Viceprimar al orașului Borșa. Evenimentul a fost organizat de Primăria orașului Borșa prin Serviciul Cultură, Șef Serviciu – Grec Silvia Georgeta.

Despre Bătălia din „Preluca Tătarilor” au rămas consemnate de-a lungul timpului mai multe mărturii care arată ingeniozitatea, determinarea și curajul borșenilor: „Cel mai important eveniment al epocii medievale petrecut la Borşa este bătălia din 17 septembrie 1717 când borşenii au nimicit mai mult de jumătate din oastea tătară, care număra peste 10 000 de oameni. Cu o zi în urmă, tătarii încercaseră să incendieze biserica de lemn, însă un grup de femei bătrâne, cu ţipetele lor ascuţite şi cu o ploaie de pietre le zădărnicesc planul. Tătarii îşi fac tabără în strâmtoarea Cheia de sub Prislop. Lupu Sandrin, protopopul Borşei, printr-un plan ingenios, inspirat din bătălia lui Ştefan cel Mare din Codrii Cosminului, transformă strâmtoarea într-o capcană. Trimite un tânăr în faţa tătarilor, care se va oferi să le fie călăuză, pentru a-i abate pe tătari de la gândul lor de înaintare pe Valea Cislei. La semnalul lui Popa Lupu Şandru, în zorii zilei de 17 septembrie, borşeni au început să prăvălească peste oastea tătarilor copaci şi pietre. Alţi borşeni, înarmaţi cu furci, securi şi coase vor năvăli peste tătari, nimicindu-i. Vreo 4000 de tătari  încearcă să se îndrepte spre Pasul Prislop, dar asupra lor se abate un vifor puternic, care provoacă surparea terenului, iar jumătate din aceştia mor. O parte din cei rămaşi se îneacă în pârâul ce vine din muntele Ştiol, în urma ploii torenţiale şi ruperii de nori care se abat asupra lor. Doar câteva sute au reuşit să treacă muntele spre Năsăud. Se spune că luni de zile apa Vişeuţului nu a putut fi folosită din cauza mirosului cadavrelor. Locul unde s-a dus sângeroasa bătălie poartă denumirea de „Preluca Tătarilor”.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.