Borșa alege PRIMARUL

primaria-borsaDuminică, 25 mai, locuitorii orașului Borșa sunt așteptați la urne pentru a-și alege un nou primar. La sediul Tribunalului Maramureș, data alegerilor parțiale locale a fost stabilită prin Hotărârea de Guvern numărul 283/2014, care a apărut în Monitorul Oficial din 18 aprilie 2014. Odată stabilită data alegerilor la Borșa, există un calendar electoral foarte bine stabilit, care trebuie urmat „ad literam”, stabilit de Legea 67 din 2004.

 Calendarul electoral

Cei trei judecători care vor face parte din Biroul Electoral Județean pentru alegerile europarlamentare din data de 25 mai au fost desemnați prin tragere la sorți, în data de 26 martie. A fost prima acțiune a calendarului organizatoric pentru alegerile locale parțiale din 25 mai de la Borșa.

Tribunalul Maramureș a comunicat, la data mai sus amintită, prefectului județului Maramureș, Anton Rohian, procesul verbal prin care au fost desemnați prin tragere la sorți cei trei judecători care vor face parte din Biroul Electoral Județean la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2014, dar care vor asigura și alegerile locale parțiale din Borșa.

Tragerea la sorți pe funcții s-a desfășurat în ședința publică a Tribunalului Maramureș. În funcția de președinte a fost desemnat judecătorul Fițigău Vasile Ion, în funcția de locțiitor, judecătorul Pop Mihai Bogdan, iar ca membru a fost numit judecătorul Waltner Ileana Daniela.

Ulterior, în termen de 24 de ore de la constituire, BEJ a fost completat cu câte un reprezentant al partidelor politice parlamentare.

   Președintele Biroului E   lectoral de Circumscripție Comunală desemnat până în 28 aprilie

Începând cu această dată vor fi întocmite listele cu magistrați și alți juriști care participă la tragerea la sorți pentru desemnarea președintelui Biroului Electoral de Circumscripție și a locțiitorului acestuia. Lista se completează cu persoane care se bucură de prestigiu în fața locuitorilor, care nu fac parte din niciun partid politic și au cel puțin studii medii. Până la 28 aprilie va fi desemnat președintele Biroului E            lectoral de Circumscripție Comunală, respectiv Orășenească, de către președintele Tribunalului, prin tragere la sorți.

Până la 29 aprilie va fi completat biroul electoral de circumscripție cu reprezentanții propuși de organizațiile județene ale partidelor politice parlamentare care depun candidat la funcția de primar.

 5 mai 2014 – data limită de depunere a candidaturilor

Candidaturile se vor depune nu mai târziu de data de 5 mai, iar lista candidaților acceptați se afișează în termen de 24 ore. Eventualele contestații împotriva respingerii candidaturilor vor fi formulate în termen de 24 ore de la respingere, dar nu mai târziu de 7 mai 2014. Campania electorală începe cu 15 zile înainte de data alegerilor, dar nu mai târziu de 10 mai și se încheie pe 24 mai, ora 7.00.

Cel mai târziu în data de 19 mai 2014 va fi întocmită lista cu juriști și alte persoane propuse de primari care au, de regulă, studii medii și nu fac parte din niciun partid politic, din care vor fi desemnați președinte biroului electoral al secției de votare și locțiitorul acestuia. Desemnarea acestora va avea loc prin tragere la sorți de către președintele Tribunalului Maramureș, nu mai târziu de 20 mai 2014.

Buletinele de vot vor fi tipărite cel mai târziu cu cinci zile înainte de data alegerilor, prin grija prefectului. Buletinele vor fi preluate de la Prefectura Maramureș de primarii localităților, împreună cu președintele biroului electoral de circumscripție, cu proces verbal, imediat după tipărire, dar nu mai târziu de 21 mai.

   Ziua votului

Pe 25 mai 2014, la ora 7.00, se deschid secțiile de votare și începe votul, care se termină în aceeași zi, la ora 21.00. După încheierea votării, începând cu ora 21.00 se face numărarea voturilor, încheierea proceselor-verbale și întocmirea dosarelor cu rezultatele votării de către președintele biroului electoral al secției de votare, împreună cu ceilalți membri ai biroului. În termen de 24 de ore de la închiderea votării, dar cel mai târziu în 26 mai 2014, la ora 21.00, se pot face cereri de anulare a alegerilor. Atenție însă, acest lucru se poate realiza de către partidele politice, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțele politice, alianțele electorale sau candidații independenți. Cerere trebuie să fie motivată, însoțită de dovezile pe care se întemeiază.

Numele noului primar al Borșei se va face public în 27 mai

În cel mult 24 de ore de la încheierea votării, adică până pe data de 26 mai la ora 21.00, se face predarea dosarelor cu rezultatele votării biroului electoral de circumscripție comunală, orășenească, municipală sau județeană, după caz. Președintele biroului electoral al secției de votare, împreună cu cel puțin doi membri ai biroului electoral al secției de votare, stabiliți prin tragere la sorți, va face acest lucru sub pază militarizată. În termen de 24 de ore, membrii Biroului Electoral Județean sunt cei care validează rezultatele alegerilor și al mandatului de primar. Eventualele contestații trebuie rezolvate până pe 29 mai 2014, la ora 21.00.

În cazul în care nu există contestații, borșenii vor afla, pe data de 27 mai, cine este noul primar. În cazul în care vor exista contestații, numele noului primar se va ști abia în 29 mai 2014.

 În caz de balotaj, turul doi va avea loc în 8 iunie

În cazul în care doi dintre candidați vor avea număr egal de voturi, al doilea tur de scrutin pentru alegerea  primarului se va desfășura pe data de 8 iunie 2014. Toate costurile aferente alegerilor sunt suportate din bugeatul local.

 De ce se organizează alegeri la Borșa?

Potrivit legilor în vigoare în România, care reglementează alegerile locale, în cazul în care un ales local, respectiv primar, își încetează mandatul înainte de termen, în cazul de față prin demisie, trebuie organizate alegeri anticipate, în termen de maximum șase luni. În niciun caz acest termen nu trebuie depășit de la constatarea de către prefect a încetării mandatului de drept. Excepție fac cazurile în care încetarea mandatului de drept înainte de termen se face după depășirea a jumătate din perioada mandatului de patru ani. În cazul orașului Borșa este vorba despre data de 10 iunie 2014.

Borșenii își vor alege anticipat primarul, în 25 mai 2014. Mandatul acestuia se va încheia în anul 2016, când se va organiza un nou tur electoral, de data aceasta, la nivel național.

Timiș Ion Sorin, este, în acest moment, primar interimar al orașului Borșa. El a preluat atribuțiile de primar după demisia lui Toader Mihali, începând cu data de 17 februarie,

mmjurnal logo articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.