Borșa – hram la Mănăstirea Pietroasa

bisericaMâine, 29 august 2015, începând cu ora 10⁰⁰, borșenii sunt așteptați la Hramul Mănăstirii Borșa – Pietroasa. Situată într-un mirific cadru natural, la poalele Muntelui Pietrosu (1000 m altitudine) din Munții Rodnei, Mănăstirea Borșa-Pietroasa îmbogățește tezaurul spiritual și cultural al Maramureșului. În ultimii ani, lăcașul de cult s-a identificat ca unul dintre principalele obiectivele turistice din Borșa, fiind vizitat de un număr impresionant de turiști.

Istoria acestei mănăstiri începe timid la 26 octombrie 2007, când ÎPS Justinian Chira, Arhiepiscopul Maramureșului și Sătmarului, a pus piatra de temelie binecuvântând înființarea Schitului cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, prăznuit la 29 august.Retras, așezat pe un teren abrupt, înconjurat de vegetație sălbatică, străjuit doar de pietre și bătut de vânt, noul schit pornea la drum împrumutând ceva din calitatea pietrei: statornicia și perseverența în rugăciune și slujire.

Aceste două coordonate au cimentat viața obștii monahale care numără, în prezent, 13 viețuitoare (de la 3 viețuitoare în 2007), călăuzite și îndrumate de Maica Stareță Ioanichia Timiș și părintele duhovnic Ambrozie Piticari.La hramul din 29 august 2013, schitul a fost ridicat la rangul de mănăstire, ca urmare a strădaniilor și realizărilor duhovnicești și administrative ale acestei obști monahale.

Biserica mănăstirii este construită din lemn, acoperită cu draniță în stil specific maramureșean. În fața bisericii este amplasată clădirea care cuprinde corpul de chilii, trapeza, bucătăria, cele două ateliere (pictură și croitorie), iar la etajul superior a fost amenajat în anul 2014 un modest paraclis de iarnă închinat Sfântului Mare Mucenic Pantelimon (prăznuit la data de 27 iulie).În anul 2011 a fost construită o păstrăvărie tivită în partea din față cu un frumos gard de nuiele împletite, îmbinând armonios tradiția și naturalețea acestui loc binecuvântat de Dumnezeu. În acest an s-a început construcția altarului de vară. Printr-un parteneriat cu Primăria orașului Borșa, s-a amenajat o parcare spațioasă pentru autocare, o toaletă publică (în afara incintei mănăstirii) și s-a reabilitat drumul de acces. În planurile de viitor, prioritate au pictarea și sfințirea bisericii și construirea unui pangar.

În ceea ce privește programul liturgic, acesta respectă tipicul mănăstiresc care cuprinde cele 7 Laude, săvârșirea Sfintei Liturghii, la care se adaugă Taina Sfântului Maslu în duminicile din cele patru posturi.Denumirea actuală a mănăstirii denotă scopul pentru care a fost construită: să rămână neclintită în păstrarea credinței ortodoxe și în promovarea valorilor spirituale ale neamului nostru în această zonă a țării atât de pribegită de-a lungul istoriei.

Pentru turiști și localnici deopotrivă, Mănăstirea Borșa-Pietroasa a devenit un loc binecuvântat, în care omul, obosit de grijile și truda zilnică, găsește aici liniștea mult-dorită. La fiecare pas, oriunde ai privi din acest loc minunat, întâlnești doar frumusețe. Natura impresionantă este completată armonios de ceea ce omul a creat aici. Rezultatul este spectaculos, iar timpul petrecut aici devine balsam pentru suflet și prilej de înălțare sufletească.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.