„BORȘA IERI ȘI AZI” – o paralelă între trecut și prezent

Zile MM1În perioada 7-10 mai 2015, Consiliul Județean Maramureș, în colaborare cu instituțiile culturale din subordine, organizează prima ediție a „Zilelor Maramureșului”, manifestare care îşi propune valorificarea şi promovarea identităţii culturale a Maramureşului, a valorilor sale materiale şi spirituale, printr-o serie de acţiuni care se vor derula atât în Baia Mare cât şi în mai multe localităţi din judeţ. Programul celor patru zile de sărbătoare este amplu și diversificat și va cuprinde expoziții, vernisaje, seminarii, colocvii și spectacole.

În cadrul acestei manifestări, Borșa va găzdui o dublă expoziție de fotografie, organizată de Biblioteca Orășenească și Serviciul Cultură din cadrul Primăriei orașului Borșa, în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș și Centrul Cultural Vișeu de Sus.
Expoziția organizată de instituțiile de cultură din Borșa se va intitula „BORȘA IERI ȘI AZI” și va cuprinde o suită de fotografii vechi și noi, care surprind Borșa așa cum era acum în trecut și cum este în prezent. Imaginile surprind aceleași panorame, dar la intervale de timpde peste un secol. Această călătorie în timp, prin intermediul fotografiei, va releva evoluția și schimbările petrecute în localitatea de la poalele Pietrosului.

 

Ulcică de ceramică veche de peste 3.000 de ani – expusă în premieră în Borșa

Participanții la expoziție vor avea posibilitatea să admire în premieră una dintre cele mai vechi vestigii arheologice descoperite pe teritoriul Borșei și anume o ulcică de ceramică, cu o vechime de peste 3000 de ani, datând din epoca târzie a bronzului, descoperită în anul 1986 pe Vârful Geamănu din Borșa. Piesa de ceramică, deținută până acum de un colecționar borșan în muzeul său particular, atestă existența în zona Borșa a unei colectivități umane încă din epoca bronzului și va fi „piatra de temelie” pentru viitorul Muzeu al Borșei, pentru care Primăria orașului Borșa în colaborare cu Biblioteca Orășenească au inițiat primele demersuri în vederea înființării.
Cea de-a doua expoziție, intitulată „FOTOETNOGRAFICA”, va cuprinde fotografii realizate în cadrul Taberei Naționale de Fotografie „Fotoetnografica”, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș. Dubla expoziție va avea loc sâmbătă, 9 mai 2015, începând cu ora 15ºº, în holul central al Primăriei orașului Borșa, la etajul I. Vă așteptăm cu drag!”, transmite primarul orașului Borșa, Ion Sorin Timiș, tuturor celor interesați.

Amalia Babici Man

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.