Borsa – Timis Ion Sorin:,,Avem nevoie de scoli bune, unitati sanitare bine echipate si dotate, drumuri bune, canalizare, promovare turisica si locuri de munca’’

 Am incercat prin acest interviu sa il pun in dificultate pe primarul orasului Borsa. Unele intrebari au fost de tip ,,capcana’’. Primarul orasului Borsa, cunoaste foarte bine problemele borsenilor.Nu numai ca n-am reusit sa-l pun in dificultate ci mi-a prezentat o lista intreaga de proiecte. Nu mi-a venit sa cred ca, e atat de implicat in problemele locului. Intr-un final, m-am convins. Este sincer, are obiective mari pe care doreste sa le duca la indeplinire si nu in ultimul rand, cunoaste atat ce se intampla in Borsa, cat si in tara. Ar vrea sa rezolve atatea si atatea situatii dar nu toate aceste situatii, pot fi rezolvate din biroul Primarului. Am vrut sa-l intreb, de ce s-a intors din Occident, acasa in Borsa? Raspunsul mi l-am dat singur: pentru ca ii pasa de comunitatea orasului Borsa. Un primar, cum ar trebui sa fie toti primarii.

Domnule Primar al orasului Borsa, in primul rand va adresez felicitari pentru ca nu demult ati castigat alegerile din localitale, in al doilea rand va intreb, care au fost calitatile care v-au propulsat in aceasta functie?

In primul rand faptul ca eram in functia de viceprimar la acea data si cunosteam foarte bine problemele orasului. In al doilea rand pentru ca am facut parte din echipa care a reusit dupa 25 de ani sa dea jos de la conducerea orasului o echipa cu idei invechite si fara perspectiva de viitor. Si in al treilea rand datorita faptului ca am fost sustinut de generatia tanara si de borsenii plecati la munca peste hotare. Am fost si eu la lucru in Occident, am lucrat alaturi de ei, le cunosc foarte bine doleantele si problemele cu care se confrunta.

Ce obiective v-ati fixat ca Primar al orasului Borsa?

Crearea de locuri de munca este principalul obiectiv. Acestea pot sa se realizeze prin dezvoltarea turismului, a prelucrarii lemnului, prelucrarea pietrei si exploatarea apelor minerale. In continuare doresc sa prezint programul de investitii pe care l-am propus pentru urmatorii 10 ani, program care ar schimba semnificativ viata locuitorilor din Borsa.

 • Termen scurt
 1. CASA DE CULTURA
 2. ASFALTARE STRAZI -60 KM
 3. SCOALA NOUA CARTIER REPEDEA
 4. PARCARE PAZITA CARTIER PIETROASA SI STATIUNE TURISTICA
 5. INDICATOARE RUTIERE SI TURISTICE
 6. CENTRU INFORMARE TURISTICA
 7. CAPTARE NOUA DE APA POTABILA PENTRU CARTIERUL BAIA BORSA SI CARTIERUL ROTUNDU
 8. CONSTRUIRE AUTOGARA
 9. CONSTRUIRE CABANA CALDAREA PUZDRELE DIN MUNTII RODNEI
 10. CONSTRUIRE PIATA AGROALIMENTARA SI INDUSTRIALA SI TARG DE ANIMALE
 • Termen mediu
 1. CONSTRUIRE TEREN DE TENIS CAMP SI MULTIFUNCTIONAL (IN CARTIERELE COMPLEX, POIANA,  REPEDEA, CENTRU, BAIA BORSA, GARA)
 2. MUZEUL DE ISTORIE A ORASULUI BORSA
 3. BIBLIOTECA ORASENEASCA
 4. REORGANIZAREA SCOLARA
 5. SOSEA OCOLITOARE
 6. GRADINITA NOUA IN ZONA CENTRALA
 7. REABILITARE CRESA DE COPII
 8. STATIE EPURARE NOUA
 9. RETEA NOUA DE CANALIZARE
 10. GRADINITA PROGRAM PRELUNGIT (CARTIERELE GARA SI  BAIA BORSA)
 11. ATRACTII TURISTICE SI DIVERTISMENT NOI (PISCINA, TIROLIANA, PARC TEMATIC, PISTA OFF ROAD SI MOTOCROS)
 12. CLUBUL COPIILOR
 13. ASFALTARE INTREAGA RETEA STRADALA
 14. CONSTRUIRE CABANA STIOL
 15. CONSTRUIRE CABANA CASCADA CAILOR
 • Termen lung
 1. TELECABINA PIETROSUL RODNEI
 2. TRANSPORT PUBLIC ECOLOGIC GRATUIT
 3. ILUMINAT PUBLIC INDEPENDENT
 4. PARC INDUSTRIAL IN CARTIERUL BAIA BORSA
 5. ELIMINARE CABLURI AERIENE (PENTRU ELECTRICITATE, TELEFONIE, INTERNET) PRIN INGROPAREA LOR IN SUBTERAN

 

Acum ajungem la problemele borsenilor, prima dintre ele, in Borsa nu exista un strand. Locuitorii orasului trebuie sa mearga in alte zone unde exista astfel de locuri. Care-i rezolvarea problemei?

Pana in 1996 in Borsa a functionat in incinta Bazei de Recuperare din cadrul Spitalului Borsa un bazin de inot semiolimpic, dotat cu tot ce trebuia pentru acea perioada: bazin mic de inot si tratament, sauna, vestiare, dusuri, etc. Primaria Borsa a solicitat preluarea acestui imobil de la Ministerul Sanatatii pentru a pune in folosul comunitatii aceasta locatie. Deocamdata nu am primit nici un raspuns. Asteptatm un raspuns favorabil pentru ca aceasta locatie este ideala pentru un bazin de inot. In caz contrar vom face un proiect nou si vom construi un bazin de inot prin CNI in zona strazii Lazuci, langa Liceul din Borsa. Dar exista si cativa localnici caree doresc sa faca astfel de investitii, private, si chiar exista astazi in Borsa un bazin de inot in Complexul Turistic si unul in zona Strazii Al.I.Cuza in incinta unor hoteluri. Acestea sunt dotate si echipate ca si centre SPA, si vor fi deschise si publicului larg din zona.

O alta problema, ziua saptamanala de targ. Targul este in interiorul orasului in ziua targului saptamanal, exista un disconfort pentru borsenii care circula cu masinile.Nu exista posibilitatea sa fie mutat targul in afara orasului?

Este adevarat ca in prezent in ziua de miercuri in zona strazii Dragos Voda se desfasora targul de animale. Aceasta zi de miercuri este destinata targului dintotdeauna, adica de peste 600 de ani de cand este atestata localitatea Borsa. Targul trebuie sa se organizeze in zona centrala pentru ca orasul este foarte extins si nu se poate organiza la periferie, iar locuitorii dintr-un anumit loc sa se deplaseze 30 de km pana la targ, „ca este posibil sa-i moara animalele pe drum”. Primaria Borsa are in vedere amenajarea unui nou spatiu pentru desfasurarea acestei activitati, dar este nevoie de gasirea unui teren. S-au identificat 2 astfel de spatii, dar acestea apartin SC REMIN SA. Remin SA are fata de Primaria Borsa datorii de peste 5 mil lei, iar suma datorata se poate acoperi doar prin preluarea de terenuri si imobile de la aceasta.

Centura de ocolire a orasului, din cate stiu exista un studiu de fezabilitate, cand preconizati ca vor incepe lucrarile? Multi se plang de masinile cu tonaj ridicat ca le afecteaza structura de rezistenta a caselor.

Orasul Borsa este amplasat deoparte si de cealalta a raului Cisla. In prezent trecerea de pe un mal pe celalalt in zona centrala se face pe singurul pod existent, pod ce face parte din DN 18 si se afla in administrarea CNADNR. Primaria Borsa are realizat un Studiu de Fezabilitate pentru realizarea unei sosele de ocolire a zonei centrale a orasului, un proiect de se compune din 4 km de sosea si 4 poduri cu o valoare de aprox. 8 mil euro, proiect ce urmeaza a fi finantat din fonduri europene. Astfel ca in urmatorii 3 ani, orasul va dispune de o varianta de ocolire a zonei centrale, astfel reducandu-se traficul rutier al autovehiculelor de mare tonaj.

S-a renuntat la contractul de aducere a apei in Borsa, stim cu totii, cauze multiple, gazul cand ajunge in Borsa?

Avand in vedere situatia actuala referitoare la relatiile comerciale intre UE si Rusia, si a faptului ca in Maramures se utilizeaza doar gaz importat din Rusia prin statia Mediesul Aurit, sunt slabe sanse ca in viitor sa se realizeze o astfel de investitie.

Borsenii  vor o echipa de fotbal. Sanse?

In trecut a existat echipa de fotbal FC Minerul Borsa. In prezent exista echipa de juniori 8 ani, juniori  10 ani, juniori 12 ani si junori 14 ani. Echipa mare de fotbal este in reorganizare, cautam fotbalisti si finantare de la sponsori, si alaturi de sumele primite de la Primarie sa reusim sa activam din nou. Eu sunt pentru infiintarea unei echipe de seniori, dar cu conditia ca alaturi de sumele de la Primarie sa existe si alte finantari. In prezent sunt cateva firme din Borsa cu activitate in afara Romaniei care si-au aratat interesul pentru a sponsoriza clubul sportiv.Deci cat de curand echipa mare va activa in campionat.

Domnule Primar, s-a rezolvat problema delimitarii intre Borsa si Moisei?

In prezent suntem in litigiu. Nu stiu cand se va rezolva problema.

Credeti ca se va realiza vreodata ipoteticul tunel?

Nu cred ca se va construi vreodata. Nu s-a construit in zona Brasovului, pe DN1 unde este o circulatie de cosmar, deci slabe sanse sa se construiasca pe Gutin.

 Ce le transmiteti borsenilor?

Sa aiba putina rabdare, (nu 12 ani cat au asteptat cu vechiul primar) si lucrurile se vor rezolva. Avem nevoie de scoli bune, unitati sanitare bine echipate si dotate, drumuri bune, canalizare, promovare turisica si locuri de munca. Toate acestea necesita putin timp, intre 5 si 7 ani si multi bani, intre 100 si 150 mil euro.

In rest le doresc tuturor borsenilor, sanatate maxima, multe bucurii si viata usoara.

Va multumesc pentru interviul acordat.

 

Loading...

1 COMENTARIU

 1. Amplu interviu,la obiect ,interesante ideile si râspunsurile primarului , care por fi realizabile, dacă v-a fi susținut de cetățeni măcar 6-7 ani

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.