BRD, ING, OTP Bank, dar şi alte firme, amendate de Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal

ingbankBRD, ING, OTP Bank, dar şi alte firme, amendate de Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii, BRD Groupe Societe Generale a fost sancţionată cu amenzi în cuantum total de 23.000 de lei, după ce inspectorii au constatat că instituţia a transmis date negative la Biroul de Credit pentru mai multe persoane fizice, fără să facă dovada informării prealabile a persoanei vizate în condiţiile legii.

De asemenea, ING a fost sancţionată cu 20.000 lei întrucât S.C. ING Bank N.V. Amsterdam, Sucursala Bucureşti, a transmis de mai multe ori date negative în aceeaşi lună către Biroul de Credit SA, pentru aceeaşi restanţă (raportat la obligaţia de plată scadentă). În urma controalelor s-a constatat că transmiterea datelor negative nu respectă termenul de 30 de zile de la data scadenţei.

Şi OTP Bank România a fost sancţionată cu amendă contravenţională de 5.000 de lei întrucât a transmis date negative la Biroul de Credit pentru mai multe persoane fizice, fără să facă dovada informării prealabile a persoanelor vizate.

Farmacia Dona SRL a fost sancţionată cu 9.000 de lei pentru ”omisiunea de a notifica şi notificarea cu rea-credinţă”, potrivit legii, în forma omisiunii de a notifica, întrucât societatea, deşi a început încă din iulie 2015 să utilizeze sistemul de pontare electronică a angajaţilor pe baza datelor biometrice – amprente, nu a notificat la ANSPDCP anterior începerii prelucrării, conform obligaţiilor prevăzute de Legea 677/2001.

”Farmacia Dona SRL a prelucrat, începând cu luna iulie 2015, date biometrice considerate a fi excesive faţă de scopul prelucrării, respectiv pontarea timpului de lucru al angajaţilor, putând fi utilizate şi alte mijloace (mai puţin intruzive) pentru atingerea acestui scop, încălcându-se astfel art. 4 alin. 1 lit. c) din Legea nr. 677/2001. Pentru faptele constatate s-au aplicat sancţiuni în cuantum total de 9.000 lei astfel: 1.500 de lei pentru săvârşirea contravenţiei prevăzute de art. 31 din Legea nr. 677/2001; amendă în cuantum de 7.500 de lei pentru săvârşirea contravenţiei prevăzute de art. 32 din Legea nr. 677/2001”, se arată în comunicatul ANSPDCP.

În ceea ce priveşte SC Urgent Cargus SRL, s-a constatat că firma este vinovată de omisiunea de a notifica şi notificarea cu rea-credinţă, întrucât nu a făcut dovada notificării prelucrării datelor cu caracter personal, deşi avea această obligaţie.

”SC Urgent Cargus SRL, la nivelul site-ului www.urgentcargus.ro pentru informaţiile stocate în echipamentul terminal al utilizatorului, nu a îndeplinit în mod cumulativ condiţiile prevăzute de art. 4 alin. (5), lit. a) şi b) din Legea nr. 506/2004, respectiv obţinerea acordului utilizatorului în cauza pentru cookie-urile existente la nivelul site-ului www.urgentcargus.ro şi furnizarea informaţiilor anterior exprimării acordului privind scopul general al procesării informaţiilor stocate, durata de viaţă, ce informaţii sunt stocate şi accesate, precum şi permiterea stocării şi/ sau accesului unor terţi la informaţiile stocate în echipamentul terminal al utilizatorului”, precizează sursa citată.

De asemenea, arată Autoritatea, Urgent Cargus SRL nu a adoptat suficiente măsuri de confidenţialitate şi securitate a datelor prelucrate şi nu a aplicat măsuri tehnice şi organizatorice adecvate pentru protejarea datelor cu caracter personal împotriva dezvăluirii sau accesului neautorizat. Pentru faptele constatate, s-au aplicat sancţiuni în cuantum total de 10.000 lei şi avertisment, pentru săvârşirea contravenţiei prevăzute de art. 33 din Legea nr. 677/2001.

SC Bogas Online SRL a fost amendată cu 6.000 de lei şi a primit avertisment pentru nerespectarea legilor în vigoare, ANSPDCP constatând că societatea a transmis mesaje comerciale prin intermediul poştei electronice de la adresa newsletter@bogas-news.eu fără a putea dovedi existenţa consimţământului expres prealabil al persoanelor vizate (aflate în baza de date a persoanelor abonate la newsletter).

Mai multe pe economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.