Brexit: Marea Britanie menţine sfârşitul lui martie ca termen pentru declanşarea Articolului 50

Marea Britanie nu renunţă la data limită stabilită – sfârşitul lui martie- pentru declanşarea Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona cu privire la începerea negocierilor de ieşire din Uniunea Europeană, a declarat pentru Reuters un diplomat prezent la Reuniunea Consiliului Afaceri Generale al UE din Malta.

‘Reprezentantul Marii Britanii a spus foarte clar că va pregăti un act legislativ scurt pentru al trimite Parlamentului dar nu crede că vor fi probleme în a menţine sfârşitul lui martie drept termen limită’, a afirmat vicepremierul maltez şi ministru pentru afaceri UE Louis Grech.

La reuniunea Consiliului Afaceri Generale din Malta, ţară care deţine preşedinţia semestrială a UE, din partea Marii Britanii participă ministrul pentru Brexit David Jones.

Curtea Supremă: Guvernul britanic trebuie să consulte parlamentul înaintea declanşării Brexitului

Instanţa supremă a respins marţi cu majoritate de voturi apelul guvernului britanic depus în urma deciziei Înaltei Curţi de la Londra.

Judecătorii au anunţat că orice tip de legislaţie cu privire la Brexit trebuie să fie discutată de Parlament.

‘Referendumul este foarte important din punct de vedere politic, dar documentul pe baza căruia a fost convocat nu precizează şi ce se întâmplă după vot’, a spus preşedintele Curţii Supreme, David Neuberger. ‘Aşa că orice schimbare a legislaţiei pentru ca decizia de la referendum să intre în vigoare trebuie făcut conform constituţiei nescrise, adică printr-o decizie a Parlamentului’.

De asemenea, Curtea Supremă a decis că guvernele Scoţiei şi Irlandei de Nord nu trebuie să îşi dea consimţământul în cazul demarării Brexitului.

Purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May a anunţat că decizia curţii nu schimbă planurile prim-ministrului de a declanşa Articolul 50 şi că membrii Parlamentului au indicat că nu vor impiedica procesul de părăsire a UE.

Liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbin, a declarat că nu va căuta să pună piedici în calea deciziei guvernului de a invoca Articolul 50, însă cu siguranţă va aduce amendamente la proiecte legislative şi va încerca să urmărească îndeaproape procesul.

El a mai spus că va cere un plan din partea guvernului care să se asigure că executivul poate fi tras la răspundere de către Parlament pentru deciziile luate în timpul negocierilor pentru Brexit.

Procurorul general, Jeremy Wright, a anunţat că guvernul va pune în aplicare decizia Curţii Supreme.

‘Sigur, guvernul este dezamăgit de rezultat. Guvernul se va supune deciziei curţii şi va face tot ceea ce este necesar pentru a o pune în aplicare,’ a spus Wright jurnaliştilor adunaţi în faţa Curţii Supreme.

Sursa: economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.