Bursa locurilor de muncă “În 15 ani, dispare industria textilă românească” – spun operatorii băimăreni din domeniul confecţiilor

În Baia Mare şi Sighet, a avut loc ediţia 2014 a Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi. Firmele au oferit 541 de job-uri, 503 pentru zona Baia Mare şi 38 pentru Sighet. Din total, doar 57 de slujbe se adresează tinerilor licenţiaţi.
La Casa Armatei, unde a avut loc evenimentul în Baia Mare, s-au adunat sute de tineri, dar şi mai vîrstnici, care au venit să-şi încerce norocul. Zachei Tămaş (41 de ani) din Cetăţele s-a întors recent acasă după aproape două decenii petrecute în Spania.

“Şi eu şi soţia dorim să ne găsim un loc de muncă. Ne-am săturat de străinătate şi vrem să ne creştem copiii în ţara noastră. Pentru mine cred că va fi ceva mai greu, căci am calificare în domeniul minier. Dar accept să muncesc în orice domeniu, în special aş vrea să lucrez în construcţii”, spune Zachei. Andrei Şerban are puţin peste 20 de ani şi a lucrat o vreme în Italia. Vrea acum să lucreze în Baia Mare. A fost luat în evidenţe de firma “Florin Building House” Baia Sprie. Directorul acesteia, Ioan Cherecheş, declară că are nevoie urgentă de 10 persoane, calificate în meseriile de finisor, zugrav, dulgher, tencuitor şi faianţar. “E destul de greu să găsim personal calificat. Acum se observă cît rău s-a făcut cu desfiinţarea şcolilor profesionale”, precizează dl. Cherecheş.

Societatea “Hadi Dor Conf” are şi ea mare lipsă de confecţioneri. Administratorul Ioan Hadi zice că e dispus să ia şi necalificaţi, pe care să-i califice la locul de muncă: “Am maşini speciale la care se poate învăţa repede să lucrezi. La această oră am 18 angajaţi, dar îmi mai trebuie 10, căci am comenzi din Italia, Germania şi Belgia, pe care trebuie să le onorez, căci altfel intru la penalităţi. În două ore de cînd sînt la bursă am reuşit să stau de vorbă cu un singur tînăr, pe care l-am racolat eu. E vorba de Dan Costan Gavril. Nu e calificat în meseria de confecţioner, dar afirmă că vrea să lucreze, că-i sătul şi el de străinătăţi.

Sper să mă contacteze, căci i-am oferit toate datele. E o criză fantastică de mînă de lucru în confecţii. Iar jumătate dintre muncitori sînt mercenari, în sensul că te lasă baltă şi pleacă la o firmă concurentă şi care îi promite mai mult.

În 15 ani, industria textilă din România dispare, căci acum muncitorii au la 45 de ani, iar din spate nu vine nimic”. Ioan Hadi lucrează în sistem lohn, dar zice că e mulţumit şi că se poate trăi onorabil de pe urma acestei activităţi. Problema e, crede el, că tinerii din ziua de azi nu sînt dispuşi să accepte orice slujbă. La bursă au oferit detalii despre specificul activităţii militare şi cîţiva ofiţeri.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.