Când şi de ce au copiii nevoie de kinetoterapie?

Kinetoterapia (sau gimnastica medicală în termeni mai cunoscuţi) este ştiinţa care studiază mecanismele articulare şi neuromusculare ce asigură persoanei activităţi motrice în parametri normali. Kinetoterapia este o terapie prin mişcare executată prin programe speciale de recuperare medicală, ce au ca scop refacerea unor funcţii diminuate ale sistemului musculo-scheletal sau creşterea nivelului funcţional în diverse afecţiuni.

Kinetoterapia pediatrică (pentru copii)

Tot mai frecvente sunt cazurile când cei mici se nasc cu probleme neurologice destul de grave sau care în urma unui accident/afecţiuni au anumite disfuncţii în organism.

 Kinetoterapia pediatrică este recomandată de medicul pediatru pentru refacerea funcției motorii, pentru corectarea posturii, pentru a scădea șansele de complicații în probleme cum ar fi infecțiile de tract respirator sau contracturi musculare ale copilului. 

De asemenea, kinetoterapia este indicată copiilor și în urma unei boli, a unei intervenții chirurgicale sau a unui accident suferit. Atunci când mobilitatea articulară se diminuează, mușchii se slăbesc şi ei, astfel ca întreg sistemul are mult de suferit. Aşadar de la o postură greşită a corpului atunci când își face temele și de la căratul ghiozdanului mult prea greu, până la accidente sau chiar afecțiuni din naștere, copilul are nevoie de recuperare, iar aceasta se face cel mai bine prin şedinţe personalizate de kinetoterapie pediatrică recomandat de medic.

Kinetoterapeuții specializați în terapiile cu copii, îşi fac meseria cu drag și combină perfect exercițiile cu joaca, dar şi cu plăcerea de mișcare. Aşadar copiii nu doar îşi ameliorează starea de sănătate pentru care au venit, dar îşi îmbunătăţesc şi starea psihică. 

Kinetoterapia, alături de un program bine stabilit de nutriție, reprezintă o modalitatea excelentă de combatere a obezității la copii. Kinetoterapia înseamnă mai mult decât ameliorarea unor simptome ale unor afecţiuni, ea înseamnă şi adoptarea unui stil de viaţă echilibrat şi sănătos în rândul copiilor şi nu numai.

Afecţiuni ce indică necesitatea kinetoterapiei la copii

Cum aminteam mai sus, kinetoterapia îi poate ajuta pe cei mici să îşi redobândească mobilitatea, dar poate ajuta și în tratarea problemelor medicale cum ar fi: dureri de spate, întârziere de creştere, dar şi de vorbire, obezitate infantilă, artrită juvenilă, dureri articulare, deformarea coloanei vertebrale (scolioză, lordoză sau cifoză), afecțiuni ale aparatului locomotor, luxații de şold etc.

Unde poţi găsi un kinetoterapeut pediatru

Specialiştii în kinetoterapie pediatrică lucrează atât în spitale, şcoli, cabinete de pediatrie, cât și în centre de recuperare. Mulţi dintre kinetoterapeuţii pentru copii oferă îngrijire chiar şi la domiciliu. Cel mai probabil copiii vor necesita o trimitere scrisă de la medicul lor curant (pediatru, medic de familie, ortoped etc) pentru a se înscrie la sesiuni de kinetoterapie pediatrică.

 Copilul tău şi mediul în care creşte

Oferă-i copilului tău încă de la naştere un stil de viaţă echilibrat şi sănătos practicând cât de des posibil plimbări în aer liber iar odată ajuns la vârsta şcolii, ajută-l să crească armonios oferindu-i o încălţăminte adecvată vârstei, un ghiozdan ergonomic, o saltea ce susţine coloana vertebrală pe timpul nopţii alături de un scaun şi birou adaptat înălţimii lui. Învaţă-l să mănânce sănătos şi să respecte orele de odihnă. Copilul de azi va fi adultul sănătos de mâine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.