Canonul cel Mare si Liturghia Darurilor înainte Sfinţite la Catedrala din Baia Mare

Miercuri, 14 aprilie, de la ora 16,00, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a oficiat, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ppărinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Denia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul și a săvârșit Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfințite, numită și a Sfântului Grigorie Dialogul, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din municipiul Baia Mare.

Între părinții soborului slujitor amintim pe Arhim. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic și misionar și eclesiarhul Catedralei Episcopale, Pr. Florin Hoban, inspector școlar pentru religie în cadrul ISJ Maramureș, Pr. Viorel Bud, Pr. Claudiu Ciascai, Pr. Florin Bălan, Pr. Adrian Morar, referent în cadrul sectorului social-filantropic și misionar, Pr. Ionuț Pleș, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, și Arhid. Gherasim Nap.

Răspunsurile la strană au fost date de către cântăreții Catedralei Episcopale. La momentul Chinonicului, Ioana Botiș a interpretat o cântare bisericească specifică perioadei în care ne aflăm.

După acest moment, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură.

„Această rânduială, a Liturghiei Darurilor înainte sfințite, a Sfântului Grigorie Dialogul, episcopul Romei, s-a născut în sânul bisericii din dorința credincioșilor de a se împărtăși în această perioadă, și nu doar numai în duminici și sărbători, ci în fiecare zi sau atunci când se oficiază. În momentul când ne împărtășim, o facem cu Însuși Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos”, a precizat Preasfinția Sa.

„Noi formăm Biserica Dumnezeului celui Viu; suntem suflete vii, ființe umane alcătuite din trup muritor și suflet nemuritor, și dăm slavă Aceluiași Dumnezeu, al lui Avraam, al lui Isaac și al lui Iacov, precum rostim într-o rugăciune din cadrul Pavecerniței Mari. Este Dumnezeul la Care s-au închinat moșii și strămoșii noștri, călcând, astfel, în chip euharistic, pe urmele înaintașilor noștri, pe urmele Sfinților Părinți, încă din cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre. Din acest motiv, atunci când ieșim din Sfânta Biserică, noi simțim o dublă bucurie: sufletească și trupească”, a explicat Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.