Capcanele din contractele de asigurări de locuinţă. Despăgubirea poate să fie de doar jumătate din valoarea daunei

blocuriÎn multe cazuri, despăgubirile oferite de asigurători nu acoperă integral evenimentele asigurate. Totul este însă legal, acoperit de contractul de asigurare. În cazul daunei totale, la o asigurare de locuinţă se plăteşte suma asigurată. În cazul daunei parţiale, reparaţiile nu sunt plătite integral, ci ca raport între suma asigurată din contract şi valoarea de nou a locuinţei. În funcţie de suma la care este asigurat imobilul, despăgubirile pot fi de 50% sau 70% din valoarea daunei, stabilită pe bază de facturi.

Când vine vorba de condiţii şi servicii asigurate printr-o poliţă de asigurare de locuinţă, agentul de vânzări al companiei este binevoitor şi nu mai termină cu explicaţiile şi beneficiile celui care vrea o astfel de asigurare. Când ajunge însă la capitolul plată a daunelor produse în urma unuia dintre evenimentele asigurate, explicaţiile devin subit succinte şi totul se reduce la faptul că societatea va constata şi va plăti contravaloarea daunei. Ei, bine, lucrurile nu stau chiar aşa.

La ora actuală pe piaţa din România există două tipuri de asigurări: cea de prim risc (aici includem asigurarea obligatorie a locuinţei care funcţionează după lege proprie) şi cea proporţională. Asigurarea de prim risc este cea la care, indiferent de modul de stabilire a sumei asigurate, nu se aplică regula proporționalității, asigurătorul plătind în caz de daună valoarea pagubelor până la concurența sumei asigurate.

În cazul asigurării proporţionale, care acoperă peste 90% din piaţa asigurărilor de locuinţe, suma asigurată la care trebuie încheiată asigurarea reprezintă valoare de înlocuire „de nou” a locuinței, sau valoarea de piață a locuinței. De regulă, asigurătorii au în metodologia lor de lucru tabele de referință, tabele care te ajută în stabilirea acestei valori.

Lucrul care trebuie știut este acela că, dacă se încheie o asigurare la o sumă inferioară acestei valori, în caz de daună parțială, despăgubirea nu se plătește integral ci aplicând proporția dintre valoarea de înlocuire „de nou” și suma asigurată menționată în polița de asigurare. De exemplu, dacă o casă are valoarea de înlocuire „de nou” de 100.000 euro și suma asigurată este tot de 100.000 euro, toate despăgubirile se plătesc integral, dar dacă asigurarea este încheiată la o sumă asigurată de 50.000 euro, despăgubirile se plătesc doar pe jumătate (proporția între 100.000 euro și 50.000 euro). Mai exact, o daună pentru repararea căreia proprietarul plătește 500 de lei, va fi despăgubită cu 250 de lei.

Cât privește asigurarea la valoarea de piață, această valoare reprezintă preţul rezultat în urma unei tranzacţii imobiliare, în condiţiile unei pieţe echilibrate. Este de notorietate că apartamentele din blocurile vechi au o valoare de piaţă mai mică decât cele nou construite, tot aşa cum este evident că un bloc construit în 1980 valorează mult mai puţin decât unul construit în 2016. Întrebarea este cum vor plăti despăgubirile societățile de asigurare în cazul în care valoarea de piață a unui apartament este de 30.000 euro și valoarea de reconstrucție „de nou” este de 60.000 euro? Vor aplica oare regula proporționalității în acest caz? Neclaritatea intervine însăți din definirea valorii de piață: „valoarea reprezintă preţul rezultat în urma unei tranzacţii imobiliare, în condiţiile unei pieţe echilibrate”. Dar ne aflăm oare în „condițiile unei piețe echilibrate”?

Citeste continuarea pe economica.net

 

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.